Spekning, spicken

Fotograf/bild: Upplandsmuseet & Havouza (länkar nedan)

Spekning, spicken

(spekning, spicken, spikia, spiker)

Engelsk översättning sv. spicken = heavy salted food as sausage, herring or ham

Fransk översättning sv. spicken = aliments salés lourds comme saucisse, hareng ou jambon

Italiensk översättning sv. spicken = cibo salato pesante come salsiccia, aringa o prosciutto

Tysk översättning sv. Spicken = stark gesalzenes Essen wie Wurst, Hering oder Schinken

Spansk översättning sv. spicken = alimento salado pesado como salchicha, arenque o jamón

Spekning, spicken (speka, speke, spege, spikia, spiker, spicke) är begrepp från förr på vara som saltats till exempel spicken korv (bild ovan överst Gotländsk spickekorv, läs mer > Spickekorv) eller spicken sill (bild ovan nederst, Spicken sill med skalpotatis och stuvade gröna ärter, läs mer > Färdig salt sill). Begreppen anses komma från fornsvenskans "spikia" som avsåg torkning genom att spänna ut kött och fisk med pinnar (läs mer > Klippfisk). Att salta in mat var det främsta sättet att förr i tiden bevara, konservera mat. Läs mer > Om insaltning.

Historia: Att speka korv var förr det vanligaste konserveringsmetoten för all slags kött - gris, får, get, nöt, vilt, gås och anka, samt för fisk, särskilt sill och lax som fanns i överflöd (läs mer > Så saltas, rimmas fisk). Först saltades köttet i 3-8 veckor, vanligtvis i samband med höstslakten, i träkaggar (tunnor) med plats för uppemot 100 kilo kött. Därefter rökning och torkning i bastun, den byggnad som också användes för annan torkning bland annat av lin och malt. I norra Sverige ofta i en kåta och i södra även i den öppna spisens skorsten och torkning i bakugn eller mot en varm husvägg. När köttet var rökt och/eller torkat förvarades det hängande i visthusboden (förrådet) eller på härbret. Och klart var köttet "då kråka flög över köttet" i mitten av mars, eller när "göken ropat på torkat kött". Källa: Matkult. 
  • Spicken sill = salt sill. Läs mer > Inlagd sill, salt sill.
  • Spicken korv = salt korv. Läs mer > Spickekorv.
  • Spicken skinka = saltad skinka. Läs mer > Bearbetad skinka.

SÅ ANVÄNDS SPICKET KÖTT

Spekeköttet kunde ätas som det var, det var bara att skära sig en bit. Det kunde också anrättas på olika sätt, ofta kokt tillsammans med rotsaker eller ärter.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2020-12
Läs mer

Spickekorv

Så saltas, rimmas fisk

Färdig salt sill

Klippfisk, bacalhãu

Om insaltning, salta in

Havouza: Gotländsk spickekorv

Upplandsmuseet: Spicken sill

Matkult

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj