Rödingar är mycket uppskattade matfiskar. Kokt, stekt, ugnslagad, grillad/halstrad, rökt och gravad. Fisken kan tillagas hel (urtagen) i ugn eller på grillen, men vanligast är att tillaga filéer. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Läs mer > Rödingar.

Andras recept: Rödingrecept finns det gott om. Halstring är ett populärt ord för röding, men i praktiken pannsteker man oftast fiskfilén i matfett 1-3 minuter per sida. Grilla/halstra kommer i andra hand följt av ugnslagad rödingfilé. Övriga tillagningssätt är sparsamt förekommande. Märkligt nog är det svårt att hitta rödingrecept på hemsidor som Arla och COOP, man får mest felträffar. Fungerar väl i Mitt Kök. I äldre kokböcker anger man att röding tillagas som lax. Angiven portionsvikt när det anges är runt 150 gram (100-200g). Vikt och tillagningstid utelämnas ofta.


SÅ TILLAGAS RÖDING

Röding tillagas på samma sätt som annan laxfisk. Läs mer > Så tillagas lax.

Ansa: Hel fisk fjällas och magen rensas ut. Skölj fisken och torka av. Steka/grilla/ugnslaga: Gör gärna några tvärsnitt i skinnet på fiskens tjockaste del för jämnare genomstekning. Filead fisk: Behåll gärna skinnet på filead fisk och snitta enligt ovan (läs mer > Rensa och filea fisk).

Marinera: Det finns recept där rödingen lättmarineras innan tillagning. Vi anser att man inte skall göra det för att marinader förtar fiskens fina smak.

Tillagning: Tillagningstiden är generellt kort, varierande med fiskens tjocklek (läs mer > Tillagningstider fisk). Hel fisk är klar när köttet släpper från benet. Tillagning av filé sker i allmänhet bäst med skinnet kvar. Rekommenderad innertemperatur 45-55°C beroende på hur vällagad man önskar köttet. Röding kan med fördel vara lättstekt (men läs > Hälsa i avsnitt Rödingar).
  • Koka/inkoka: Fisken kokas i vatten med salt, pepparkorn, lök, dill och citron/ättika, eller enligt eget tycke. Låt lagen lättkoka 10 minuter innan fisken läggs i. Hel fisk sjudes 15-30 minuter beroende på storlek, tills köttet lossnar från benet. Filéer sjudes på svag värme 5-7 minuter. Se recept > Kokt röding med forellromsås. Kokt röding är även god att ätas kall (läs mer > inkokning, aladåb).
  • Steka filé: Hetta upp matfett i panna och lägg ner fisken med skinnsidan ner. Stek på medelhög värme 2-3 minuter (utan skinn 1-2 minuter). Vänd och stek den andra sidan 1-2 minuter. Man kan välja att steka bara skinnsidan i 3-4 minuter, men då helst med lock över pannan eller ös fisken några gånger med stekfett. Liksom lax kan röding med fördel lättstekas. Se film via länk nedan.
  • Halstra/grilla passar bra för hel urtagen röding. Utegrillen bör ha lock. Fyll gärna buken med någon örtblandning. Skåra skinnet och olja in det, salta. Grilla 5-7 minuter per sida. Man kan packa in hel eller filead fisk folie tillsammans med kryddor och grönsaker. Den blir då mer kokt än grillad och inte med så mycket röksmak. Stektiden blir lite längre. Se filmer via länk nedan.
  • Ugnslaga hel fisk: Hel röding ugnslagas vanligtvis i 200°C i cirka 30 minuter. Kontrollera om genomstekt. Stek vidare vid behov i 150°C. Alternativt kan hel fisk tillagas 45-90 minuter i 125-100°C.
  • Ugnslaga filé: Olja in filéerna, salta och peppra. Lägg på plåt med skinnsidan upp. För lättstekt tillaga i 100°C 10-15 minuter, i 150°C i 7-12 minuter och 175°C cirka 10 minuter. För genomstekt öka tiden med 3-5 minuter (=torrare). Lättstekt i 100-150 grader rekommenderas. Man kan hastigt försteka skinnytan om man så vill. När fisken är klar skall det vara lätt att dra av skinnet.
  • Röka: Rökt röding kan ätas som den är, passar utmärkt i sallader. Läs mer > Så röks fisk.
  • Grava: Röding kan gravas på samma sätt som lax. Läs mer > Så gravas fisk.

Forellrom passar som tillbehör (bild ovan). Röding med flötgröt är gammal klassisk rätt, tillika landskapsrätt i Härjedalen (läs mer > Om gröt).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Läs mer

Rödingar

Så tillagas lax

Tillagningstider fisk

Så röks fisk

Så gravas fisk

Om gröt

Film: Daniel Räms kallrökta röding. Vinnarrätt Årets Kock 2013

Film: Citronbakad rödig med Edin Dzemat. Vinnare av Kockarnas kamp

Recept med Så tillagas röding

Det finns 8 recept med Så tillagas röding