Specialvetemjöl

Fotograf/bild: Kungsörnen ¤

Specialvetemjöl

(Brödbaksmjöl, Vetemjöl Special, Vetemjöl Special med fullkorn, ekologiskt vetemjöl special, Finbaksmjöl, kakmjöl, självjäsande mjöl, extra fint vetemjöl)

Engelsk översättning strong wheat floor, strong white floor, Manitoba Cream, self-raising flour

Specialvetemjöl är mjölsorter speciellt anpassade för att baka matbröd eller finbröd, till skillnad från vanligt kärnvetemjöl som är ett "all-round-mjöl" (läs mer > Vanligt vetemjöl). Till matbröd passar hårdare vete och till finbröd mjukare vete (läs mer > Om vetemjöl). Som specialvetemjöl betraktas här även glutenfritt mjöl. Kungsörnen är marknadens dominant varför vi redovisar deras produkter. Andra leverantörer med liknande produkter är bland andra Saltå Kvarn, Ramlösa Kvarn, Finax och Garant, samt livsmedelskedjornas "private brands".

Mjöl förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt. Mycket lång hållbarhet.

Omvandling: 1 liter = 600 gram. 1 kg = 1,65 liter.
Avser struket mått av luftigt mjöl, ej packat. Häll mjölet direkt ur påsen i måttkärlet.


BRÖDBAKSMJÖL

  • Vetemjöl Special är finkornigare än vanligt kärnvetemjöl och innehåller mer protein (12% jämfört med 10%). Glutenkvaliteten är högre vilket gör att mjölet tar upp mer vatten som ger bättre degstabilitet. Det kräver dock intensivare och längre bearbetningstid för att bilda gluten, gärna i maskin. Mjölet ger luftiga bröd med mycket volym, även om man blandar i grova komponenter som kli eller kross. Mjölet innehåller tillsatta vitaminer B1, B2, niacin, B6 och askorbinsyra. Vetemjöl Special ger vitt matbröd (läs mer > Om vitt matbröd).
  • Vetemjöl Special med fullkorn finns inte längre i Kungsörnens sortiment. Fullkornsvetemjöl se Grahamsmjöl.
  • Ekologisk Vetemjöl Special (KRAV-märkt) är odlat med ekologiskt växelbruk med enbart naturligt gödsel och utan syntetiska bekämpningsmedel. Det är extra bra till surdegsgrund. Ekologisk odling ger generellt sämre avkastning per hektar (cirka -30%), jämfört med konstgödslad veteodling.
  • Manitoba Cream är ett mytomspunnet vetemjöl, som påstås vara extra bra som matbrödsmjöl. Manitoba är en provins i Kanada där mycket vete odlas, men mjölet som saluförs i Sverige är av svenskt ursprung med tillsats av vetegluten vilket gör degen fastare. Skillnaden mot vanligt vetemjöl är ringa. Det är inte ett ekologiskt mjöl.
  • Glutenfritt mjöl se > Glutenfritt.


FINBAKSMJÖL

Finbaksmjöl till  tårtbröd, kakor, kex med mera, görs av mjukt vete (läs mer > Om vetemjöl). Det finns olika sorter som bagare använder. Som vanlig konsument använder man vanligt kärnvetemjöl eller färdigt självjäsande mjöl som finns att köpa i butik.

  • Kakmjöl (eng. "Self Rising Flour) även kallat Självjäsande vetemjöl eller Extra fint vetemjöl är en blandning av vetemjöl och bakpulver. Mjölet klarar att bära upp fett och socker vilket gör det lämpligt till att baka kakor och annat finbröd. Extra bakpulver behövs inte, däremot bikarbonat om receptet innehåller detta. Vanligt förekommande i engelskspråkiga länder. Alternativ: Blanda själv 4 dl vanligt vetemjöl med 2 tsk bakpulver.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-08

Läs mer

Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl

Brödvete

E300 Askorbinsyra

Grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl

Om vetemjöl

Om brödbakning matbröd

Om vitt matbröd

Om bakverk, finbröd

Om veteknäcke

Om ljust matbröd

Recept med Specialvetemjöl

Det finns 45 recept med Specialvetemjöl