Inlagd lök, syltlök

Fotograf/bild: jds, oignons au vinaigre

Inlagd lök, syltlök

(inlagd lök, syltlök, venetiansk lök)

Latin: Allium ampeloprasum var. sectivum

Engelsk översättning pickled onion, cocktail onion

Fransk översättning oignons au vinaigre, oignon borrettana de Vénétie

Italiensk översättning cipolline sott´aceto

Tysk översättning eingelegte Zwiebeln

Spansk översättning cebollas en escabeche, vinagre, cebollas borrettane del Vénetio

Till inläggning används minilökar, främst småodlad skalad kepalök (gul och röd lök), men också pärllök (bild ovan t.v.) och den plattrunda borretanalöken som då ibland kallas venetiansk lök. Lökarna odlas mycket tätt i tre månader för att få den lilla runda formen. De läggs in i sur-söt lag av vatten, vinäger/ättika, socker och kryddor. 

  • Vikt: 2 gram per styck.
  • Smak: Syrlig eller sötsyrlig smak.
  • Alternativ: Inlagd gurka.
  • Försäljning: Säljs konserverad i burk.
  • JämförprisHögt-mycket högt tillbehörspris, 75-125 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Mycket lång hållbarhet, även öppnad burk som förvaras i kylskåpet har lång hållbarhet.


SÅ ANVÄNDS INLAGD LÖK

Inlagd lök används ofta som tillbehör till kalla och varma kötträtter, i köttgrytor, i sallader, som smörgåsgarnering med mera. Ingår ofta i andra inläggningar. Syltlök kan som annan lök stekas och glaseras (se recept > Bräseras glaserad smålök). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Om inläggning, marinering, macerering ¤

Om lök

Kepalök, matlök

Borretanalök

Pärllök, solo vitlök

Recept med Inlagd lök, syltlök

Det finns 15 recept med Inlagd lök, syltlök