Bisonfilé med rösti och whiskysås

Fotograf/bild: pixabay ¤

Bison }

(buffel, bisonoxe)

Latin: Bison bison

Engelsk översättning buffalo, carabeef

Fransk översättning buffle

Italiensk översättning bufalo

Tysk översättning Büffel

Spansk översättning búfalo

Bison är en art i familj slidhornsdjur, undergrupp oxdjur. Vi känner väl alla till djuret från vilda västernfilmerna. Buffeln är ett stort djur, cirka 1,85 meter högt över ryggen, liksom sin europeiska släkting vicenten och förekom allmänt i stora delar i Nordamerika på 1800-talet. Därefter utrotades den nästan helt, delvis avsiktligt av nybyggarna för att beröva prärieindianerna deras försörjningsunderlag.

I Indien förekommer vattenbuffel (carabeef).

Man har numera börjat föda upp bison på rancher och antalet har därmed krafigt ökat till närmare 100.000.

Bisonkött är magrare och innehåller mindre kolesterol än vanligt nötkött och värderas därför högt. Smaken påminner om oxkött med lätt viltsmak. Bisonkött tillreds på samma sätt som oxkött.

Bisonbiff finns ibland att köpa fryst i specialistbutiker, vanligtvis formade till runda portionsstorlekar.

Stektemperatur

Ugns-

     Innertemperatur 

temp.

Röd

Medium

Välstekt

Filé

110°C

52°C

57°C

65°C

Stek

125°C

55°C

62°C

68°C

Läs mer

Viltpoolen: Bison

Recept med Bison }

Det finns 1 recept med Bison }