Pärlchampinjon

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pärlchampinjon

(pärlhönschampinjon)

Latin: Agaricus praeclaresquamosus, Agaricus placomyces

Ätbarhet: Giftig/svagt giftig.

Gift: Okänt, men skapar ingen allvarlig förgiftning.

Symtom: Kan vid förtäring orsaka obehagliga men övergående magsmärtor och kräkningar.

Förväxlingsrisk: Mörka champinjoner.

Kännetecken: Obehaglig doft och gulnar vid skrapning.

Hatt & fot: Välvd hatt, i mitten gråsvart till brunsvart. Mot kanterna oftast blyertsgrå eller brunsvarta fjäll på vitgrå botten. Ibland strimmig. 5-12 cm bred. Namn pga att färgen anses likna pärlhönans. Vit kort fot med uppsvälld bas och vit ring, 1-2 cm tjock. Vid skrapning får hatt och fot kromgula fläckar, som snart blir smutsbruna.

Undersida: Täta skivor, först gråvita, med åldern grårosa till brunsvarta. Fria fästen.

Svampkött: Vitt till ljusgult. Gulnar snabbt vid skrapning och blir sedan smutsbrunt. Mild smak. Obehaglig doft av svett eller rutten halm, fenol. 

Utbredning: Sällsynt i södra och mellersta Sverige. Mycket ovanlig i södra Norrland och obefintlig i norra. Säsong juni-okt med topp i september.

Växtsätt: Markväxande i löv- och barrskogar.

Läs mer

Svampguiden