Rödspätta }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rödspätta }

(rödspätta, spätta, anglepiga, horunge, kungsflundra, mareskädda, marieskädda, rödspotta, skålla, slätta)

Latin: Pleuronectes platessa

Engelsk översättning plaice, European plaice, hen fish

Fransk översättning plie, carrelet, plie d'Europe

Italiensk översättning passera, patessa, solla

Tysk översättning Scholle, Goldbutt, Schullen

Spansk översättning solla, palaia anglesa, lenguardo

Rödspätta tillhör familj flundrefiskar inom ordning platt­fiskar. Färg och mönster varierar beroende av bottens beskaffenhet. Karakteristiskt är de klarröda, rödbruna eller gråbruna fläckarna på ögonsidan, vilka mörknar efter döden. Blindsidan är vit eller blåvit och kan ibland vara delvis pigmenterad. Rödspätta kan bli 1 meter lång, men vanligen inte över 4 dm. Vikt upp till 7 kg. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Förekomst: Rödspätta håller sig i strandzonen på relativt grunda sand- och lerbottnar, där den gräver ned sig. Vanligen på 0,5 till 50 m djup, men kan finnas ner till 250 meters djup. Rödspättan är vanlig i Nordsjön, utefter kusterna och i södra Östersjön, söder om Stockholms skärgård. Före­kommer i öster i Vita havet och söderut längs hela Atlantkusten östra sida, samt i västra Medelhavet. Sällsynt i Nordamerika.

Andra förekommande namn: Anglepiga, horunge, kungsflundra mareskädda, marieskädda, rödspotta, skålla, slätta, spätta.

  • Kategori: Mager fisk, fetthalt under 2%.


Fiske: Rödspätta fångas med bottentrål, snurrevad, sättgarn och bottengarn. Säsong juli - december. Säljs hel och som filé, färsk eller frusen. Minimilängd skall vara 27 centimeter.

Miljö: Övergödning och föroreningar under 1980- och 1990-talen i våra kustområden har kraftigt försämrat rödspättornas uppväxtmiljö. I Nordjön är bestånden långsamt under återhämntning.

WWF rekommendation: MSC-klassad spätta är grönmärkt. Generellt gulmärkt i områden där återhämtning sker. Köp inte exemplar som är mindre än 3 dm. Rödspätta fiskad med bomtrål är rödmärkt för att redskapen skadar havsbottnen och ger stora bifångster.


VIKT, PORTIONSVIKT

Normalstor hel rödspätta, 30 centimeter lång och 2,5 centimeter tjock, väger 400-500 gram, varav ätbart ~63%.
Filéer 4 per fisk: 50-100 gram.


SÅ ANVÄNDS RÖDSPÄTTA

Rödspätta är en uppskattad matfisk. Helstek med skirat smör ("meunière") anses som en delikatess. Bra även som kokt.

Läs mer

Nationalsencyklopedin NE

Svensk Fisk

Bohusfisk

Så fileas rödspätta

Recept med Rödspätta }

Det finns 12 recept med Rödspätta }