Ljus-, mörk-, nöt- och vit choklad

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om choklad

(choklad, chokladknappar, chokladpellets, couvertyrchoklad = choklad med extra hög andel kakaosmör, ischoklad, fenyletykamin, Chokladblomning, fettblomning, sockerblomning)

Engelsk översättning chocolate, couverture = chocolate with an extra high proportion of cocoa butter

Fransk översättning chocolat, couverture = chocolat avec une très forte proportion de beurre de cacao

Italiensk översättning cioccolato, couverture = cioccolato con un´altissima percentuale di burro di cacao

Tysk översättning Schokolade, Kuvertüre = Schokolade mit einem besonders hohen Anteil an Kakaobutter

Spansk översättning chocolate, couverture = chocolate con una proporción extra alta de manteca de cacao

Choklad framställs av kakao (kakaomassa/kakaonibs, kakaosmör), socker och smakämnen. Ibland ingår bindemedel i form av sojalecitin (läs mer > Så tillverkas choklad). Det finns ingen officiell definition av begreppet choklad. Sägs bara "choklad" avses som regel mörk choklad. Kakaopulver är finmald siktad kakaomassa med sänkt fetthalt (läs mer > Kakaopulver). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Mörk choklad skall innehålla minst 30% kakao, men det finns ända upp till 90% kakaoandel. Läs mer > Mörk choklad.
  • Mjölkchoklad innehåller mjölkpulver som ger chokladen sin karaktär. Skall innehålla minst 25% kakao. Läs mer > Mjölkchoklad.
  • Vit "choklad" tillreds på kakaosmör och socker. Innehåller inte kakaomassa och är strikt sett därför inte choklad. Läs mer > Vit choklad.
  • Blockchoklad är en billigare form av choklad med lägre kakaoinnehåll. Läs mer > Block, blockchoklad.
  • Couvertyrchoklad (fr. couverture chocolat, couverture = täcke) är choklad med extra hög halt av kakaosmör (32-39%), vilket ger en extra fin, slät och fast garnityr. Används av konditorer. Förekommer inte i vanliga butiker, men kan köpas på internet, vanligen kallat chokladknappar eller chokladpellets.
  • Chokladknappar (chokladpellets) är knappstora chokladbitar avsedda att lätt kunna smältas.
  • Kakaonibs (eng. nib = spets) är jästa, torkade, skalade, rostade och krossade kakaobönor. Förekommer ibland i handeln som en ekologisk vara. Används till choklad, smaksättning och garnering. Läs mer > Så tillverkas choklad.
  • Kakaosmör (kakaofett) är vegetabiliskt krämgult fett som finns i kakaobönan. Sådant fett pressas ur bönan. Läs mer > Så tillverkas choklad.
  • Ischoklad är choklad som smälts samman med kokosfett (som ger lätt kletig känsla i gommen). Ibland tillsätts mentol eller pepparmyntsolja vilket ger en kylande ("isig") känsla i munnen. Ischoklad är ett klassiskt julgodis. En annan klassiker är så kallad Radiotårta som är ischoklad med inblandade kex (se dito recept).

Konfektyr är en samlande term för alla typer av sötsaker och godis, exklusive ren choklad (läs mer > Konfektyr). Det finns sockerkonfektyrer utan choklad (läs mer > Om sockerkonfektyr) och choklad­konfektyrer som är socker­konfektyr överdragen med choklad (läs mer > Chokladkonfektyr). Med "konfekt" brukar man avse finare konfektyr, vanligen av choklad med olika slags fyllning (läs mer > Om chokladpraliner).

Förvaring/hållbarhet: Choklad är känslig för fukt, värme och kyla. Förvaras bäst torrt i temperatur 15-17°C inslagen i aluminiumfolie. Utsätt inte choklad för solljus och starka lukter. Kylskåp kan försämra smaken vid långvarig förvaring (ischoklad förvaras i kyl för att inte smälta). Rätt förvarad har mörk choklad en hållbarhet upp till ett år, mjölkchoklad i cirka ett halvår. "Chokladblommning" är av två slag, socker- och fettblomming. Symptomen är ofarliga, men arom och smak försämras och den angripna ytan får grynig konsistens.

  • Fettblomning uppstår när chokladen åldras eller när den förvaras för varmt, utsätts för solljus. Då uppträder vita fula fläckar som består av fettkristaller som pressats upp till ytan.
  • Sockerblomning uppstår när choklad förvaras för fuktigt. Fukt löser upp chokladytans fina sockerkristaller och återkristalliseras till större, klumpigare kristaller vilket ger grynig smakupplevelse. Choklad är för övrigt mycket känslig för fukt när den smälts. Läs mer > Smälta, temperera choklad.

Hälsa: Choklad är mycket socker- och kaloririkt och kan medverka till övervikt vid hög konsumtion. Enstaka personer kan få huvudvärk av choklad och hyperaktiva barn bör undvika att äta choklad. Säjs det, dock tveksamt om det har betydelse, tvivelaktiga orsak-verkan-studier. Kakaobönan innehåller också oxalsyra varför personer med anlag för njursten bör undvika att äta större mängder choklad. Enligt vissa sägs choklad vara bra för hjärtat. Detta skulle i så fall bero på att det i choklad finns antioxidanta flavinoider som försvarar kroppen mot fria radikaler. Den mängd vi får i oss via choklad är dock försvinnande liten. Det är en myt att choklad fungerar som en drog med abstinesbesvär. Fenyletykamin som finns i kakao är upphov till missuppfattningen. Ämnet har vissa likheter med amfetamin och kroppens egna lyckohormon endorfin, men har ändå ingen eller obetydlig drogeffekt. Mängden som tillförs kroppen via choklad är för övrigt försvinnande liten och kan inte ge beroendeverkan. Det finns också andra koffeinliknande ämnen, men inte heller dessa kan leda till beroende liknande kaffe. Den beroendeeffekt som vissa kan uppleva är snarare likartad "sötsuget" och helt enkelt en effekt av den smakupplevelse som choklad ger.

Chokladkonsumtion: I Schweiz äter man cirka 10 kilo choklad per person och år, vilket är mest i hela världen. Nästan lika mycket äter man i Storbritannien, Tyskland och Belgien. Sverige placerar sig på en 10:e plats efter våra nordiska grannar, med drygt 6 kg per år.


SÅ ANVÄNDS CHOKLAD


Choklad har många användningsområden. Äts som snacks, används till fyllning av tårtor och bakverk, som chokladglasyr och garnering, till smaksättning av desserter, glass och efterrättssås.

  • Chokladkakor som snacks. Läs mer > Chokladkakor.
  • Chokladkonfektyrer som snacks. Läs mer > Chokladkonfektyrer.
  • Chokladryck av kakaopulver och socker. Läs mer > Om chokladdryck.
  • Chokladsås till desserter. Läs mer > Om chokladsås.
  • Chokladglasyr av glass och bakverk, läs mer > Smälta, temperera choklad.
  • Chokladkräm till fyllning av bakverk. Läs mer > Smälta, temperera choklad.
  • Chokladmousse till tårtor och dessert. Läs mer > Smälta, temperera choklad.
  • Chokladgarnityr till dekoration av bakverk och efterrätter. Läs mer > Smälta, temperera choklad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05

Läs mer

Om sockerkonfektyrer

Om chokladkonfektyrer

Om kakao

Kakaopulver

Mörk choklad

Mjölkchoklad

Vit choklad

Smälta, temperera choklad

Så tillverkas choklad

Om chokladsås

Om chokladdryck

Om chokladkakor

Om konfektyrer

Om chokladpraliner

Film: Heston´s Wonka Chocolate Waterfall

Recept med Om choklad

Det finns 90 recept med Om choklad