USA-styckning lamm

Foto: Kunskapskokboken, teckning Caroline Ahlqvist ¤

USA-styckning lamm

(Head and shoulder lamb: lamb neck, neck slice, square cut, rib eye, lamb shoulder roast, saratoga roast, boneless shoulder roast BRT, blade chop, arm chop, fore shank, Loin and breast lamb: rack, ribs, rib roast, rip chop, frenched rib chop, crown roast, short loin, lamb saddle, loin roast, loin chop, porterhouse chops, dubble loin chop, boneless loin strip BRT, lamb tenderloin, breast, lamb spareribs, denver ribs, riblets, boneless riblets, rolled lamb breast, Lamb leg: Whole leg, frenched leg roast, short cut leg, center leg roast, center slice, boneless leg roast BRT, lamb top sirloin, sirloin roast, sirloin half of leg, hind shank lamb, frenched hind shank)

Engelsk översättning Lamb Cuts Chart USA

Amerikansk styckning skiljer sig lite från engelsk styckning  (jämför > Engelsk styckning lamm). Anatomiskt är det ingen skillnad på lamm och andra däggdjur som ko, men eftersom lammet är mindre än nötkreatur är de flesta musklerna på lammet för små för att användas som enskilda styckdetaljer. Läs mer, se film > Grovstyckning lamm. Läs mer om styckdetaljer, se högerkolumnen.

Amerikanska begrepp: Roast = större köttstycke, dvs. stek i Sverige. Steak = en tjockare skiva kött. Slice = tunn skiva. Joint = sammanfogad stek. Rib = revben. Chop = skiva med ben, dvs. kotlett. Frenched (på franskt vis) = avskalad benstump på kotlett (rack). Boned = urbenad.


Head and shoulder:

  • Lamb neck ("nacke") = lammhals. Neck slice = halskotletter (skivad hals).
  • Square cut lamb ("kvadratstycke") = framdelen utan hals och lägg.
  • Rib eye lamb = lammkarré, lammentrecôte.
  • Lamb shoulder ("skuldra") = lammbog. Schoulder roast. Saratoga roast (Saratoga område New York), Boneless shoulder roast BRT = rullad stek. Blade chop = skivad benfri bog. Arm chop = skivad bog med ben.  
  • Fore shank = framlägg.


Loin and breast:

  • Loin = ländstycke, kotlettrad.
  • Rack, ribs (rack = "räcke" dvs spjäll). Rack of lamb. Rib roast = lammrack hel bit. Rib chop = skivad rack. Frenched rib chop = skivad rack med avskalad benstump. Crown roast = rack i ring som en krona.
  • Short loin, saddle = sadeln. Loin roast = stek av sadeln. Loin chops, porterhouse chops = kotletter. Dubble loin chops = dubbelkotletter. Boneless loin strip BRT = ytterfilé, benfri kotlettrad.
  • Tenderloin ("mör länd") = innerfilé.
  • Breast (bröst) = bringa. Spareribs = tunna revbensspjäll, tunnbringa, även kallat Denver Ribs. Riblets = skivat spjäll. Boneless riblets = urbenad tunnbringa. Rolled breast = lammrulle dvs urbenad, rullad tunnbringa.

Leg:

  • Whole lamb leg = lammkyl, dvs lår med rostbiff och baklägg. Frenched leg roast = lammkyl med avskalad benstump. Short cut leg = lammkyl utan rostbiff. Center leg roast = stek utan rostbiff och lägg. Center slice = skivad lammstek. Boneless leg roast BRT = benfri stek.
  • Lamb (top) sirloin = lammrostbiff. Sirloin roast = hel rostbiff. Sirloin half of leg = halv lammkyl övre delen. 
  • Hind shank = baklägg. Frenched hindshank = lägg med avskalad benstump.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-10

Läs mer

Styckning lamm och får

Engelsk styckning lamm

Film: How to Butcher an Entire Lamb