Lammhalskött mals till lammfärs eller används som grytbitar. Kött med ben ger mustigare smak. Halsen kan skivas till "halskotletter", vilka inte lämpar sig att tillagas som andra kotletter utan måste grytkokas, bräseras eller ugnsstekas under lång tid (1,5 timmar+). Fårkött kräver cirka dubbel tillagningstid jämfört med lammkött.

Andras recept: Recept på lammhals förekommer sällsynt i kokböcker och på internet. När det förekommer avses mestadels grytbitar utan ben, vilket dock sällan anges. Koktiden brukar anges till 1-1,5 timmar.

Förberedelse

  • Hals med ben bör ha skivats eller skurits i mindre bitar av butiken.
  • Eventuella hinnor putsas bort. Fettpartier behålls. Lammhals köpt i butik är som regel putsad.
  • Kött som skall stekas/brynes bör rumstemperas innan tillagning.
  • Kött som skall brynas torkas av väl med hushållspapper. Fuktigt kött bryner inte.


SÅ KOKAS/BRÄSERAS GRYTBITAR


Se >
 Så tillagas grytbitar lamm.



SÅ BRÄSERAS LAMMHALS MED BEN

  • Hetta upp smör eller olja i gryta på hög värme och bryn (stek) köttet till fin färg runt om.
  • Tillsätt buljong/vatten+fond/vin och övriga ingredienser t.ex. skivad lök och morot, samt kryddor som lagerblad, pepparkorn och salt. Vätskan skall precis täcka köttbitarna.
  • Låt sjuda under lock i 1,5-2 timmar tills mört. Köttet skall lätt lossa från benen. Viktigt att det sjuder, inte kokar. Grytan kan med fördel ställas in i ugn på cirka 150°C för att koka klart, ger bättre runtomvärme.
  • Låt gärna stå och dra en stund. Smakar bäst följande dag.


SÅ UGNSSTEKS LAMMHALS MED BEN

  • Sätt ugnen på 175°C. Lägg halsskivorna på ugnsplåt. Droppa lite olja över, salta och peppra.
  • Ugnstek i 1,5-2 timmar tills köttet lossar lätt från benet.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2012-12

Läs mer

Lammhals, nacke, huvud

Så tillagas grytbitar av lamm }