Latin: Eleocharis dulcis, Eleocharis tuberosa
water chestnut
châtaigne d'eau
castagna d’acqua
Wasserkastanie
castañas de agua
Vattenkastanj är en art i familj halvgräs, och släkt bl.a. med säv, som växer i Sveriges vattenrika områden. De har meterlånga uppåtstående strån, som utvecklar en blomställning i stråspetsen med små vita blommor. De växer och odlas i Sydostasien, med ursprung i Kina.
Det är de underjordiska lökliknande knölarna som eftertraktas. Odlingen sker på vattendränkta fält, som töms på vatten före skörden. Knölarna är nästan klotrunda och det vita fruktköttet omsluts av ett brunt pappersliknande skal, som tas bort.
Namnet vattenkastanj används också ibland om sjönöt (Trapa natans) med kantig form, som används i orienten.
Vattenkastanj används som grönsak. De äts råa, eller kokta. Ingår bl.a. i den kinesiska wokrätten chop suey. Smaken påminner om hasselnöt, men är sötare. Som kokt framträder den söta smaken mer. Finns att köpa konserverad på burk. Färsk är svårt att få tag på.
Förvaras (färska) i kylskåp. Hållbar en vecka.
Koktid: Några få minuter (al dente).
Läs mer
Recept med Vattenkastanj
Det finns 7 recept med Vattenkastanj
-
Grillade vattenkastanjer (plockmat)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläskfilé sweet´n sour
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Smakrik och fräsch kycklingwok
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Asiatisk kycklingwok
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Gröncurry och kokosmjölksoppa med sesammarinerad torsk och räkor
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Vegetarisk grönsaksaladåb
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Asiatiska kokta tjocka revbensspjäll med sojasås
Tid: 3 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan