Om tunnbröd

Fotograf/bild: Marcus Bodin, Tunnbrödsakademin ¤

Om tunnbröd

(tunnbröd, mjukt tunnbröd = flatbröd)

Engelsk översättning Swedish tunnbröd = soft and hard flatbread

Fransk översättning Suédois tunnbröd = pain plat moelleux et dur

Italiensk översättning Svedese tunnbröd = pane piatto morbida e dura

Tysk översättning Schwedisch tunnbröd = weiches und hartes Fladenbrot

Spansk översättning Sueco = pan plano blando y duro

Tunnbröd är "ett kavlat, tunt och naggat bröd som gräddas under kort tid i hög värme på häll" enligt Tunnbröds­­akademin. Ett ojäst flatbröd med andra ord (läs mer > Om ojäst bröd, flatbröd). Det ursprungliga tunnbrödet bakades i Norrland av kornmjöl, vatten och salt, i Värmland, Dalsland och Bohuslän av havremjöl och i Mellansverige av rågmjöl, vilket senare utvecklades till knäckebröd. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Tunnbrödsvarianter:

  • Mjukt tunnbröd är ett millimetertjockt ganska segt bröd som kan rullas.
  • Hårt tunnbröd är ett supertunt, sprött och krispigt bröd. Läs mer > Om hårt tunnbröd.
  • Vitt tunnbröd bakas av vetemjöl (vetetunnbröd). Dock sällsynt förekommande då annat mjöl oftast ingår. Det judiska brödet Matza är ett tunnbröd som bara innehåller vetemjöl och vatten. Läs mer > Matza.
  • Ljust tunnbröd: Vanligast är tunnbröd bakat av vetemjöl blandat med fullkornsvetemjöl (grahamsmjöl). Brukar kallas fibertunnbröd eller bara tunnbröd kort och gott. Vetemjöl blandat med 20-25% havregryn benämns havretunnbröd. Läs mer > Om ljust matbröd.
  • Mörkt tunnbröd bakas av vetemjöl uppblandat med 15-50% rågmjöl (rågtunnbröd), eller 10-15% kornmjöl (korntunnbröd). En speciell variant är tunnpaltbröd bakat på rågmjöl, vetemjöl och blod(-protein) från nöt och gris (läs mer > Tunnpaltbröd).

Några lokala tunnbrödsnamn:

  • Tuttul är namn på tunnbröd från Siljansbygden i Dalarna som innehåller potatis. Varje socken har sitt eget namn på dessa tunnbröd till exempel tullt, strut och bitå, men "tuttul" är det mest spridda. Se recept > Tuttul från Dalarna.
  • Läfsa (no: lefse) är en värmländsk/norsk variant av tunnbröd med potatis (jämför > Rieska). Brödet gräddas på glöd eller i panna. Bör ätas dagsfärsk. Söta läfsor äts ofta som rullar med ost eller sylt, socker och kanel. Havreläfsa serveras vikt eller ihoprullat med smör och socker/sirap.
  • Rieska är namn på tunnbröd i Kalix, Norrbotten. I Finland är det ett mer allmänt namn på platta bröd. Läs mer > Rieska.
  • Bryta (filbryta, brutto) innebär att lägga brutna bitar tunnbröd i mjölk eller surmjölk/fil/yoghurt. Äts till frukost eller mellanmål.
  • Blöta (brösull, söll) äts i Norrland mer till middag eller högtider som jul, vilket innebär att doppa tunnbrödet i buljong/skinkspad (läs mer > Doppebröd).
  • Gáhkku och gárppa, är samiska begrepp för mjukt och hårt tunnbröd.
  • Andra: Det finns många fler lokala namn, i synnerhet från Dalarna. Se > Tunnbrödssakademin via länk nedan.

Butikstunnbröd: Dagens saluförda tunnbröd innehåller alla vetemjöl, oftast med inslag av andra sädesslag. Det finns vitt, ljust och mörkt tunnbröd, såväl mjukt som hårt. Till skillnad från förr ingår lite bakpulver, jäst, eller surdegsgrund.

  • Brödtyp: Flatbröd. Mjukt tunnbröd är tunt, bubbligt och ganska segt. Hårt tunnbröd är ett supertunt, sprött och krispigt bröd.
  • Smak: Ganska smakneutralt när okryddat.
  • Alternativ vara: Annat flatbröd, knäckebröd. Mjukt och hårt tunnbröd är ofta utbytbara mot varandra.
  • Försäljning: Ljust tunnbröd förekommer i de flesta butiker, både mjukt och hårt. Råg-, korn-, havre- och palttunnbröd till och från i butik.
  • Jämförpris: Butiksbröd har generellt ett högt pris, jämfört med andra tillbehör till mat och tunnbröd är extra dyrt 60-150 kr/kg. Ljust tunnbröd är billigast, cirka 70 kr/kg, specialvarianterna och ekologiskt är dyrare. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Mjukt tunnbröd kan sparas några dagar i plastpåse för att bevara mjukhet. Torrt och hårt bröd förvaras bäst i låda med tättslutande lock. Mycket lång hållbarhet.

Näring: Tunnbröd avviker i förhållande till knäckebröd främst i det att fiberhalten är mycket lägre (4% kontra ~20%). Vattenhalten i hårt tunnbröd är högre än i knäckebröd (15% kontra ~4%), vilket avser halten från producent. Under transport och lagring torkar brödet vanligen ut ytterligare och närmar sig knäckebrödet andel 4%. Livsmedelverket anger vattenhalt 12%.

 

 Näring tunnbröd

Kcal/100g

Protein

Fett

Kolhydrat

Fibrer

Salt

Vatten

 Variation totalt

280-350

8-12%

1-4%

50-56%

2-8%

0,5-1,5%

10-30%

 Normtal mjukt

290

     9%

    3%

     54%

    4%

       1%

      28%

 Normtal hårt

340

   11%

     2%

     66%

    4%

       1%

      15%

 Hembakat mjukt ca

325

     9%

     6%

     55%

    4%

       1%

      24%

Källa: Kunskapskokboken 2019

Ingredienser: Ljust tunnbröd innehåller i varierande grad vetemjöl, fullkornsvete, bakpulver, rapsolja, jäst, kornmalt och salt. Därutöver förekommer inblandning av fullkornsråg/rågkli 15-50% (= rågtunnbröd), havre 20-25% (= havre­tunnbröd), korn 10-15% (= korntunnbröd) och blodprotein (= palttunnbröd) vilket ger högt proteinvärde. Som jäsmedel används vanligen bakpulver (hjorthornssalt), men också bagerijäst eller surdeg. Smaksättare kan vara anis, fänkål, kummin liksom olika aromämnen. Annat som ofta ingår är rapsolja, socker, druvsocker, sirap, ättika, mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra) och emulgeringsmedel (konsistensgivare).

Baka: Tunnbröd är enkelt att baka. Läs mer > Så bakas tunnbröd.


SÅ ANVÄNDS TUNNBRÖD


Mjukt tunnbröd bör helst ätas dagsfärskt. Kan ätas som smörgås med smör, ost, sylt eller dylikt. Används ofta till matiga tunnbrödsrullar (wraps) med varierande innehåll. En klassiker är tunnbrödsrulle med korv och mos, liksom tunnbrödsrulle med surströmming. Hårt tunnbröd används mest som smörgåsbröd. Såväl mjukt som hårt tunnbröd "ett måste" till sur­strömming.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09

Läs mer

Så bakas ojäst bröd, flatbröd

Om hårt tunnbröd

Om ojäst bröd, flatbröd

Högt och lågt jämförpris

Brödkavel

Spatel, bakspade

Om rieska

Hård brödhistoria, spisbröd

Om matza

Tunnpaltbröd

Om ljust matbröd

Doppebröd

Så bakas tunnbröd

Film: Klassiskt tunnbröd med skållat kornmjöl

Film: Tunnbröd med jäst bakat på traditionellt vis

Film: Old time baking tunnbröd

Tunnbrödsakademin

Recept med Om tunnbröd

Det finns 30 recept med Om tunnbröd