Asiagurka (vit slanggurka)

Fotograf/bild: Film: Visit Fyn, Island of Langeland, Denmark

Asiegurka

(asiegurka, asiagurka, vit slanggurka, dansk inläggningsgurka, DK: asieagurk, asie, kæmpeagurk, langelands kaempe)

Latin: Cucumis satvius Fatum

Engelsk översättning Danish garden cucumber, pickeling cucumber

Fransk översättning concombre de jardin danois, concombre mariné

Italiensk översättning cetriolo da giardino, cetriolo sottaceto

Tysk översättning Dänische Gartengurke, Pökelgurke

Spansk översättning Pepino de jardín danés, pepino para encurtir

Asiagurka (langelands kaempe) är en dansk klassisk variant av slanggurka med ursprung från Langeland i Danmark. Den är tjockare än vanlig slanggurka, vanligtvis blekgul men förekommer även som grön med knottrigt skal. Läs mer > Gurkor.

  • Vikt: Vanligen 0,5-1 kilo eller mer.
  • Karaktär och smak: Mild smak, men kan också vara bitter. Syltad är den milt söt-syrlig. Ett bra smakalternativ som kan rekommenderas.
  • Alternativ vara: Annan gurka i söt ättikslag.
  • Försäljning: Förekommer i Danmark färsk under säsong, sällsynt i andra länder. Säljs mest syltad, konserverad.
  • Förvaring: Förvaras som annan gurka, bäst vid +12°C. Konserverad har mycket lång hållbarhet.


SÅ ANVÄNDS ASIEGURKA


Asiegurkor används främst till inläggning som syltgurka. En sötare inläggning än för vanlig ättiksgurka. Frukten skalas och skärs på längden. Kärnhuset skrapas ur med en sked och fylls med salt för att dra ut vätska. Så får den vila ett tag varefter den sköljs av och skärs i bitar och läggs i en kryddig ättikslag med extra mycket socker (se recept > Asiagurka). Inlagd asiegurka används som tillbehör till mat eller som "pynt på smørrebrød". Passar bra till kötträtter och stekar av olika slag.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08

Läs mer

Gurkor

Recept med Asiegurka

Det finns 2 recept med Asiegurka