Kulprov, knäckprov

Fotograf/bild: FitnessFia ¤

Kulprov, knäckprov

(knäckprov, kolaprov 1. mjuk-trådig 2. mjuk kula 3. mjukseg kula 4. fast-seg kula 5. hård-seg kula 6. hård kula 7. bränt socker)

Latin: 1> 102-113°C 2> 113-116°C 3> 118-121°C 4> 121-129°C 5> 132-143°C 6>149-154°C 7> 160-177°C

Engelsk översättning caramel candy test 1. thred 2. soft ball 3. firm ball 4. hard ball 5. soft crack 6. hard crack 7. caramel

Kulprov används för att avgöra när kokt sockerlag är klar att användas till knäck och kola. Det kan avgöras med att man häller lite het sockerlag i kallt vatten eller med hjälp av en socker- och sylttermometer (se > Konfektyrtermometrar). Läs mer om knäck och kola, se > Knäck och kolakonfektyr. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Häll lite kokt sockerlag i ett glas med vatten. Ta upp smeten ur vattnet och känn på den. Rinner smeten ut i vattnet är den inte klar. Konditorn använder engelska begrepp för hårdhetsgrad enligt nedan.

  1. Bildas trådar i vattnet är den för mjuk för kola och knäck. Passar till > garnering, kandering av frukt.
  2. Bildas en lös kula som lätt plattas ut  ("soft ball"), passar till > fudge.
  3. Går den att forma till en mjuk kula ("firm ball") > mjuka kolor och karameller.
  4. Är kulan fast ("hard ball") > Seg kola, marshmallows.
  5. Hårdnar massan och kan brytas itu, men är lite seg ("soft crack") > Fast kola, vit italiensk nougat.
  6. Stelnar smeten genast och går att bryta itu är den karamellklar ("hard crack") > Knäck och hårda karameller.
  7. Har sockerlagen fått brun färg har sockret karamelliserats > Hård nougat.

 

 Hårdhetsgrader

Namn *)

Temperatur

Karaktär

 Passar till

 1. Mjuk-trådig

thred

102-113°C

trådig

 Glasering, kandering frukt

 2. Mjuk kula, ej seg

soft ball

113-116°C

lös kula

 Fudge, fondant

 3.Mjuk-seg kula

firm ball

118-121°C

fast kula

 Mjuka karameller, gräddkola

 4. Fast-seg kula

hard ball

121-129°C

hård kula

 Seg kola, marshmallow

 5. Hård-seg kula

soft crack

132-143°C

böjlig tråd

 Fast kola, vit italiensk nougat

 6. Hård kula/smet

hard crack

149-154°C

ej formbar

 Knäck, hårda karameller

 7. Bränt socker

caramel

160-177°C

stenhård

 Hård nougat

 Källa: Konditori, Sveriges Bagare & Konditorer. *) Konditornamn
Vid gradtal 140-160°C blir konsistensen lagom för att forma skulpturer.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-03

Läs mer

Konfektyrtermometrar

Knäck, kola och fudge ¤

Om sockerlag

Recept med Kulprov, knäckprov

Det finns 17 recept med Kulprov, knäckprov