Dill kan vi inte klara oss utan. Ett måste till färskpotatisen och vad vore kräftor utan krondill? Nada. Dill har visserligen sitt ursprung från Asien, men betraktas numera som en typisk nordisk-rysk krydda. Den trivs utmärkt i vårt klimat och blir bättre i svalt klimat än varmt vilket ibland är förklaringen till att importkräftor har för lite dillsmak. Tyvärr är dill svårodlad. Den tycker inte om tung jord, tål inte torka och utsätts lätt för insekter och sjukdomar.


SORTVAL

Växttyp: Ettårig blad- blom- och frökrydda. Fröets hållbarhet: 3 år. Klimatzon: 1-6. 

Det brukar finnas ett 10-tal sorter hos fröhandlaren att välja bland. Vissa lämpar sig bäst för bladodling, går inte så lätt i blom, andra är bättre till blomkronor (krondill).

Mammut: Utmärkt som bladdill. Tidig, högavkastande. Ganska torktålig. 
Herkulus: Bladdill. Särskil aromatisk och bladrik. Bra till gravning och utmärkt att frysa. 
Superdukat: Mest som bladdill men även och krondill.
Como: Bra både som blad- och krondill. Sås tidigt. Finns med såband.
Vanlig: Gammal klassisk sort, bäst som krondill.


VÄXTPLATS & JORD

  • Läge: Solig, varm och vindskyddad plats. Odlas bäst i grönsakslandet pga vattenbehov. Välj ny odlingsplats varje år för att undvika sjukdomar.
  • Jordmån: Lätt, luftig, mullrik och fuktig jord. Trivs inte i tung jord. Handelsträdgårdarnas planteringsjord är utmärkt t.ex. i kruka.


SÅDD & PLANTERING

  • Förkultivering: Nej.
  • Utplantering: När risken för nattfrost är över (+5°C).
  • Odla i växthus: Nej.
  • Odla i kruka: Bladdill gärna.
  • Direktsådd på friland: Från april när jorden rett sig. Bladdill sås en gång/månad in i juli. Krondill i april-maj. 
  • Utvecklingstid totalt: 2-3 månader, varav groningstid 2-3 veckor. Skörd juni-oktober.
  • Temperatur vid utesådd: Från +5°C.
  • Sådjup: Grunt, 1 cm djup såfåra. Bladdill sås tätt, krondill glest.
  • Radavstånd: 3-4 dm.
  • Plantavstånd: Bladdill 1 centimeter. Krondill 2-3 dm.

Jorden luckras väl före sådd utan att vändas. Sängen görs jämn och fast. Gör en såfåra med finger eller käpp. Bladdill sås tätt och krondill glesare. Vattna i såfåran. Täck över med lite jord och tryck till lite lätt. Vattna.


UNDERHÅLL

  • Gallring: Bladdill gallras inte utan glesas ut vid skörd. Krondill gallras till radavstånd 2 dm. Rensa ogräs.
  • Bevattning: Dill tål inte torka, vill ha fuktig jord men inte blöt. Vattna regelbundet. 
  • Gödsling: Grundgödling innan sådd. Övergödsla (se Övergödsling) innan varje ny sådd av bladill. Krondill övergödslas vid 2 decimeters höjd. Gödsla gärna med marktäckning (se dito) vilket också bevarar fukten. Dill har stort behov av fosfor. Vid brist skiftar bladen i rött eller blågrönt. Gödsla då t.ex. med benmjöl.
  • Luckra: Luckra någon gång.
  • Växtskydd: Dill angrips av svampsjukdomar t.ex. groddbrand. Byt odlingplats varje år och undvik blöt jord. Unga skott och plantor kan angripas av dillbladlöss. Använd fingrar och duscha med vatten. Toppskott kan gulna och vissna vilket kan bero på ängsstinkflyns larver. Ta bort angripna skott. Skydda med fiberväv.  


SKÖRD & FÖRVARING

Blad skördas allteftersom och före blommning. Dillkronor skördas när blommningen är över. Dillfrön när de börjar bli torra och bruna och innan de ramlar av. Häng stälkarna inomhus uppochner över en papperspåse som samlar upp fröna.  

Förvaring: Färsk dill går utmärkt att frysa i plastpåse. Torkad dill tappar mycket smak.

Användning: Se avsnitt Dill.

Läs mer

Dill

Matjord, näring, gödsling

Övergödsling

Marktäckning, gödsling

Odla kryddor