Allmänt om glögg & glühwein

Allmänt om glögg & glühwein

Glögg är en starkt kryddad vin- eller spritdryck med anor från medeltiden. Drycken ansågs vara välgörande på allehanda sätt. Glögg dricks traditionellt till jul uppvärmt och med russin och skållad mandel till.

Namnet glögg, som förr hette glödg, är en förkortning av "glödgat (bränn-)vin", vilket kommer av den metod som vinet framställdes på. Man hällde brännvin på socker-toppsbitar, som lagts på galler över vinet, vilket sedan antändes, varpå sockret smälte. Se recept: Hemlagad glögg.

Vanliga glöggkryddor är bl.a. kryddnejlikor, kanelstång, kardemumma, ingefära och pomeransskal. Det finns röd och vit glögg med olika alkoholhalt.

Glühwein är tysktalande länders motsvarighet till glögg. Glühwein serveras liksom glögg varm. Medan glögg kan innehålla starksprit, brukar glühwein endast utgöras av kryddsatt vin, ibland utspätt med vatten.

Alkoholfri glögg = max 0,5% alkoholhalt.
Lättglögg = låg alkoholhalt ca 1-5% alkoholhalt.
Vinglögg = mindre än 15% alkoholhalt (eg. vin).
Starkvinsglögg = alkoholhalt 15-22%.

Läs mer

Recept: Hemlagad glögg

Så lagar du egen glögg

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj