Foccacia med soltorkade tomater

Fotograf/bild: Se recepten, see recipes

Om focaccia

(foccacia, focaccio Genovese, Foaccia rosmariono, Focaccio col formaggio, fogaça)

Engelsk översättning focaccia = Italian white flatbread

Fransk översättning fougasse, gibassiér = pain plat blanc

Italiensk översättning focaccia, focaccia doice, fügassa, pizza bianca =pane bianca piatto

Tysk översättning Focaccia = Italienisches weißes Fladenbrot

Spansk översättning hogaza, fogassa = pan plano blanco

Focaccia är ett italienskt platt vitt bröd bakat på vetemjöl där matolja ingår i degen. Likt pizzor garneras brödet ofta med örter, grönsaker, ost, pesto och annat. Kallas ibland "pizza bianca". Tillagas traditionellt på fördeg (biga eller poolish). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Brödets ursprung troligtvis från etruskerna (folkslag i norra Italien under forntiden) eller antikens Grekland. I forntida Rom var "panis focacius" ett flatbröd bakat i öppen eldstad (latinets focus = centrum/härd). Första gången focaccia omtals i skrift var på 1200-talet. Numera förknippas brödet med det Liguriska köket, där kallat "fugassa". Från Italien spritt via Provence till resten av Frankrike (fougasse), till Spanien (hogaza) och till Portugal (fogaca).

Varianter: Det finns många varianter alltifrån kexhårda Focaccia seccaen till den mjuka och oljiga Focaccia di Voltri. Garnering kan vara lite vad som helst och det finns också söta varianter (focaccia doice) med frukt.

  • Focaccio Genovese (som i Genua, bild ovan överst), där benämnd "fugassa", är nog den mest välkända focaccian. Kännetecknande är hålen i brödet uttryckt med fingrarna, som sedan penslas med olivolja och saltvatten (salamonia). Se dito recept. 
  • Foaccia rosmariono (med rosmarin, bild ovan t.v.) är också välkänt. Se dito recept.
  • Focaccio col formaggio (med ost) även kallad focaccio di Recco eller Focaccio tipo Recco, består av stracchino (en färskost) mellan två tunna lager bröddeg. Se dito recept.
  • Fougasse (bild ovan nederst) är Frankrikes motsvarande bröd. Ett platt bröd format och snittat för att efterlikna ett veteax (bild ovan). Se dito recept.
  • Gibassié/-r är ett provensalsk söt fougasse format på liknande sätt. Klassiskt frukostbröd. Se dito recept.


SÅ ANVÄNDS FOCACCIA


Focaccia i Genua och Ligurien är ett bröd som äts morgon, middag och kväll. Som tilltuggsbröd till mat, som smörgås eller snacks. Kan också ätas som pizza med pålägg.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09

Läs mer

Film: Focaccia Genovese

Film: Ficoccia

Film: Focaccio al rosmarino med fördeg

Film: Focaccia med fördeg

Recept med Om focaccia

Det finns 8 recept med Om focaccia