Sherry är andalusiskt starkvin från provinsen Cádiz, i områdena runt hamnstaden Jerez de la Frontera, syd­västra Spanien. Här tillverkas flera olika vintyper som skiljer sig åt i doft och smak. Sherry är som regel ett torrt vin, tappat på ekfat för att blandas med druvsprit. Vi skiljer på torr, halvtorr och söt sherry. Är sprithalten 14-16% bildas ett skyddande mögelsvamplager (flor), men är sprithalten över 16% dör svampen och vinet oxiderar.

Vinet får olika karaktär beroende på metod och kallas sherry av finotyp med lägre alkoholhalt respektive olorosotyp med högre alkoholhalt. Flertalet sherrysorter framställs av druvsorten Palomino Fino, medan Moscateldruvan används för viss söt sherry och Pedro Ximénez (PX) till extremt sött vin.

Sherry är namnskyddat och skall komma från bestämda Cádizområden. Liknande vin produceras dock i Frankrike, Tyskland, Sydafrika och Australien ("falsk" sherry).

Av sherry gör man sherryvinäger. Läs mer > Sherryvinäger.

 
Läs mer

Sherryvinäger

Recept med Om sherry

Det finns 39 recept med Om sherry