Sejfilé på norskt vis

Fotograf/bild: Norskfisk.se ¤

Gråsej }

(gråsej, sej)

Latin: Pollachius virens

Engelsk översättning saithe, coalfish

Fransk översättning lieu noir, colin noir, merlan noir

Italiensk översättning merluzzo nero

Tysk översättning Seelachs, Köhler, Blaufisch

Spansk översättning palero, pescadilla, saithe

Gråsej tillhör familj torskfiskar. Det är en långsträckt fisk liknande lyrtorsk, men har en grå/vit nästan rak sidolinje och djupt inbuktande (konkav) stjärtfena. Rygg är grågrön, sidorna något ljusare och buken silvergrå. Unga fiskar har en liten skäggtöm, medan vuxna saknar. Gråsej kan bli över metern lång och väga över 20 kg. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Förekomst: Sej lever gärna i stim i hav och fjordar, i ytvattnet ner till 300 meters djup. Förekommer från Nordamerika till Novaja Semlja i norr och längs Europas kust ner till Biscaya i Frankrike. I Sverige finns den på västkusten.

Andra förekommande svenska namn: Blåplank och nolle (liten gråsej) gråsik, havslax, smed, småsej, stockfisk (torkad) svartsej. På restaurang serveras den ibland med det missvisande namnet havslax.

  • Kategori: Mager fisk, fetthalt under 2%.


Fiske: Sejfisket är ett kustnära fiske som bedrivs med bottentrål, snurrevad, not och garn. Det är en ekonomiskt viktig fisk. Fisken säljs färsk, frusen eller torkad. Före­kommer i fiskpinnar, gratänger, fiskburgare och annan färdigmat. Minimilängd skall vara 30 centimeter.

Miljö: De viktigaste bestånden av sej finns i Nordsjön, Barents Hav och runt Island. Sej anses inte vara överfiskad, undantaget några få bestånd.

WWF rekommendation: Grönmarkerad. Köp helst MSC-klassad fisk eller från Nordostatlanten. Välj bort fiskar mindre än 4 dm och filéer mindre än 3 dm.


SÅ ANVÄNDS SEJ

Gråsej liknar i smak och utseende lyrtorken och används på samma sätt. Den kan kokas, stekas eller grillas.

Läs mer

Bohusfisk

Recept med Gråsej }

Det finns 16 recept med Gråsej }