Fenugreekgroddar

Fotograf/bild: Herbs are special

Fenugreekgroddar

(bockhornsklövergroddar, fenugreekgroddar, fenugreekskott)

Latin: Trigonella foenum-graecum

Engelsk översättning fenugreek sprouts

Fransk översättning pousses de fenugrec

Italiensk översättning germogli di fieno greco

Tysk översättning Bockshornklee Sprossen

Spansk översättning brotes de fenogreco

Fenugreekgroddar: Fenugreek är det engelska namnet för bockhornsklöver. Fröna ingår bl.a. i kryddblandningen curry. I Sverige är vi mest bekant med örten i form av gräddvita fenugreekgroddar. De är närings- och vitaminrika. Man kan gro groddar från frön, eller ibland hitta färska groddar eller skott i handeln, vanligast i hälsokostbutiker.

  • Karaktär och smak: Mild, lätt sötaktig och doft av färska ärter.
  • Alternativ vara: Lökgroddar.
  • Försäljning/säsong: Året om.
  • Jämförpris: 100-150 kr/kilo. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaras i öppen plastpåse i kylskåp max 8°C. Bör ätas inom några dagar. Skölj dem varje dag och före användning.

Grodda: Skölj ett par matskedar frön noga. Blötlägg dem cirka 10 timmar i dubbla mängden ljummet vatten. Häll av vattnet, skölj i ljummet vatten. Låt rinna av. Lägg fröna i en vid glasburk. Ställ burken lätt lutande i mörkt utrymme, täck över med en luftig duk. Utvecklas bäst i värme 25°C. Låt gro i 3-4 dagar. Skölj dem två gånger per dag i ljummet vatten. Plocka bort hårda, icke grodda frön. Groddarna anses bäst vita. Utsätter man dem för ljus blir de gröna. Planterar man fröna växer de upp som gröna skott.

Hälsa: Var noga med att skölja och förvara groddar enligt anvisning. Groddar är en känslig färskvara med kort hållbarhet. Kontrollera fräschör och datum på köpegroddar. Under maj till juli 2011 pågick i Tyskland det internationellt största och allvarligaste EHEC-utbrottet som någonsin rapporterats med 3816 rapporterade fall inklusive 54 dödsfall. Efter en omfattande utredning i Tyskland kunde smittkällan spåras till groddar av bockhornsklöverfrön. Fröna hade importerats från Egypten och kontaminationen hade troligen skett där.


SÅ ANVÄNDS FENUGREEKGRODDAR

Fenugreekgroddar luktar curry och har kryddig smak. De ärts som andra groddar färska i sallader eller som garnering. Kan användas i soppor, grytor och wokas.


©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2016-05

Läs mer

Odla groddar

Bockhornsklöver

Bild fenugreekgroddar