Skogschampinjon

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Skogschampinjon

(kastanj-, brun sluten champinjon)

Latin: Agaricus silvaticus

Engelsk översättning blushing wood mushroom, red-staining mushroom, scaly wood mushroom

Fransk översättning agaric des forêts

Italiensk översättning agarico dei boschi

Tysk översättning Kleiner Waldchampignon

Spansk översättning Waldchampignon

Ätbarhet: God matsvamp.

Karaktäristika:

  • Hatt & fot: Halvklotformad hatt 5-10 cm bred och som är fjälligt brun på vit botten. Unga svampar är halvklotformade, äldre får välvd hatt. Vit fot med tiden grånande, 6-10 cm hög och 1-2 cm tjock med tydlig knölfot. Vanligtvis tunn ring.
  • Undersida: Unga svampar är bleka, äldre mörkbruna. Täta, fria skivor.
  • Svampkött: Vitt, rodnande vid snitt. Mild lukt och smak.
  • Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong aug-okt med topp i september.
  • Växtsätt: I barrskogar, gärna under gamla granar.
    Förväxlingsrisk: Brun flugsvamp (giftig), panterflug­svamp (giftig) båda med hatt som har ljusare fjäll mot mörk botten, blodchampinjon (god) som rodnar kraftigare.
  • Övrigt: Skogschampinjon är en benämning använd för flera närstående ater, som alla har starkt rodnande kött vid snitt. Passar till all matlagning, anrättad för sig eller tillsamans med någon mer smakrik sort.

Hälsa: Även vanliga mat­svampar kan ha skadlig inverkad vid hög konsumtions­nivå. Antalet studier är än så länge begränsat avseende olika arter, men en samlad bedömning är att man bör undvika mycket stor konsumtion av champinjoner, vilket är ett par hekto i veckan. Svensken konsumerar i snitt ett par hekto i månaden, vilket inte anses vara något problem. Man kan förmoda att problemen även gäller andra matsvampar, men man vet inte i brist på studier. Läs mer > Svampgifter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Läs mer

Svampguiden