Latin: Oryza sativa

Engelsk översättning rice flour

Fransk översättning farine de riz, crème de riz

Italiensk översättning fecola di riso

Tysk översättning Reismehl

Spansk översättning fécula de arroz

Rismjöl (fr. farine de riz) är skalat, torkat och malt (långkornigt) ris. I Frankrike säljs också Crème de riz avsedd till gröt.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 50 gram. 100 gram = 2 dl.
  • Smak: Neutral.
  • Alternativ vara: Majsmjöl eller annat glutenfritt mjöl. Läs mer > Glutenfritt mjöl.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om i de flesta butiker.
  • Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.

Hälsa/näring: Rismjöl är glutenfritt. Mjölet har hög andel kolhydrater cirka 78% varav kostfibrer 2,5%, låg andel protein cirka 6 och låg fetthalt (1,5%).


SÅ ANVÄNDS RISMJÖL

Rismjöl används flitigt i asiatisk matlagning till välling, redning av såser och soppor, samt som ingrediens i pannkakor och glutenfritt flatbröd. Av riskmjöl framställs stärkelsmjöl (läs mer > Övriga stärkelsemjöl).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.

Läs mer

Majsmjöl

Övriga stärkelsemjöl

Om ris

Recept med Rismjöl

Det finns 4 recept med Rismjöl