Vaktelägg

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vaktelägg

(Så kokas vaktelägg, pocherade vaktelägg)

Engelsk översättning quail egg

Fransk översättning oeuf de caille

Italiensk översättning uovo del quaglia

Tysk översättning Wachtelei

Spansk översättning huevo de codorniz

Vaktelägg är små ägg från vaktel (liten hönsfågel, läs mer > Vaktlar). Äggen är cirka 2 centimeter långa som väger 7-15 gram. Honorna kan ge närmare 300 ägg per år. De ägg som säljs i handeln är från domesticerade (=tama)

fåglar uppfödda på liknade sätt som höns.

Hälsa: Vaktelägg skiljer sig näringsmässigt något från vanliga ägg. Framför allt är kolesterolvärdet mycket högre (~884 mg/100g) jämfört med vanliga ägg (~340 mg/100g) och de är vitamin-, järn- och fosforrikare. På internet kan man läsa att vaktelägg är kolesterolfria, men så är inte fallet. De påstås också ha "anmärkningsvärda naturliga egenskaper som är välgörande för hälsan", bland annat stärkande av immunförsvaret, motverkar allergier, förbättrar ämnesomsättningen med mera, vilket inte är vetenskapligt bevisat.


SÅ ANVÄNDS VAKTELÄGG

Vaktelägg äts som andra ägg, ofta som dekorationsägg, kokta eller stekta. Råa gulor passar på miniråbiff, läs mer > Om råbiff). Det finns tre sätt att koka vaktelägg. Att koka på vanligt sätt och sedan skala dem är svårt.

  1. Kokta ägg: Koka äggen i drygt 2 minuter. Spola dem snabbt i kallt vatten. Lägg äggen i en skål med vitvinsvinäger eller utspädd ättikssprit som skall täcka. Låt ligga i cirka 10 minuter. Syran luckrar upp kalken i skalet, men tränger inte in i ägget. Skölj av och skala.
  2. Förvällda ägg: Koka upp vatten och förväll äggen, det vill säga låt äggen sjuda i cirka 10 sekunder (läs mer > förvälla, blanchera). Spola dem hastigt i kallt vatten för att avstanna kokprocessen. Toppen på äggen skärs av med vass kniv och innehållet hälls i en kastrull. Därefter hälls kokhett lätt saltat vatten försiktigt över äggen. Äggen fiskas upp när de stelnat. Se recept > Pocherade vaktelägg.
  3. Pocherade vaktelägg: Blanda lika delar ättikssprit och vatten i en bunke. Knäck äggen i ättiksvattnet. Låt ligga cirka 5 minuter. Stjälp försiktigt ner äggen med ättiksvattnet i kokande vatten. Låt pochera (sjuda) på svag värme i 1 minut. Lyft ur äggen och lägg i iskallt vatten. Se recept > Pocherade ägg. Läs mer > pochera.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-05

Läs mer

Om ägg, så används ägg

Hönsägg

Om råbiff

förvälla, blanchera

pochera

Vaktlar ¤

Recept med Vaktelägg

Det finns 4 recept med Vaktelägg