Bildkälla: Skånemejerier

Fotograf/bild: Skånemejerier ¤

Gratängostar

(rivost, riven ost, pizzaost)

Gratängost är ost som lämpar sig väl till att värmas i ugn, stekas eller grillas. Generellt gäller att grynpipiga hårdostar (små hål) till exempel Svecia, har bättre smältbarhet än rundpipiga (stora hål), vilka ger en trådigare konsistens. Ju högre fetthalt osten har desto bättre smälter den. Vällagrade ostar ger kraftigare smak.

Rivost kallas ost som färdigrivets av producenten (bild ovan) avsedd att strös över gratänger, pasta, sallader och liknande. Det finns olika varianter som pizzaost, gratängost med flera anpassade till olika användningsområden. Fett i ost oxiderar vid syrekontakt och härsknar. Sålunda är det bättre att riva osten själv än att köpa färdigriven. Det är enkelt att själv riva sin ost, dessutom kan man välja ostar med mer smak. Halvmjuka ostar är lättare att riva om de först fryses en stund. Lägg äldre ostrester i frysen och använd dem på detta sätt.

Omvandling rivost: 1 dl = 35-40 g. 100 g = 2,5-2,9 dl.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Om hårdostar

Svecia

Recept med Gratängostar

Det finns 6 recept med Gratängostar