Rosésallat

Fotograf/bild: Film: Charles Dowding, grow chicory

Rosésallat

(rosésallat, rossinisallat, rossisallat)

Latin: Cichorium intybus var. foliosum

Engelsk översättning chicory herts, italian chicory

Fransk översättning radicchio, chicorée rouge

Italiensk översättning radicchio, palla rossa, radicchio rosso di Chioggia, radicchio di Treviso, trivisano

Tysk översättning Radicchio, roter Chicorée Salat, Rosetten zichorie

Spansk översättning radicchio, achicoria roja

Rosésallat (vanligen radicchio rosso di Chioggia) är en sortvariant av arten cikoria (läs mer > Cikoriasallater). Sallaten har små, knytnävsstora hårt knutna huvuden av röd-vita blad innanför en mängd lösare gröna blad. Liksom andra cikorior är smaken besk, bitter. Se film, klicka på "Charles" under bilden ovan.

  • Vikt i butik: Normalt omkring 135 gram (100-200g), men kan väga upp till 1 kilo.
  • Smak: Smaken är tydligt besk.
  • Alternativ vara: Annan cikoriasallat till exempel castelfranco, treviso, frissée eller escaroll.
  • Försäljning/säsong: Säljs i butik till och från.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i öppen plastpåse. Lång hållbarhet, flera veckor.
Radicchio di ...Cikoriasallater har i historisk tid främst förädlats i Italien. Därav många italienska sortnamn med lokal anknytning. Till exempel di Chioggia, di Verona, di Treviso. Den sistnämnda bildar inte huvud (se film via länk nedan).

Odla: Sås på sommaren. Vårsådd utvecklar blomställning och lösa bladhuvuden. Rosésallat vill ha det lite varmt och gott under groddning. I gengäld är den frosttålig på hösten och kan ibland övervintra på friland. Det finns minisorter som kan odlas året om i kruka inomhus till exempel Firestorm. Läs mer > Odla cikoriasallat.


SÅ ANVÄNDS ROSÉSALLAT

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer.

Rosésallat passar bäst att blandas med andra sallater eller att lättstekas i matfett för att mildra beskan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Cikoriasallater

Om sallat

Odla cikoriasallat

Film: How to cook palla rosso

Film: How to Cook Radicchio

Film: Radicchio di Treviso

Film: Radicchio di Chioggia

Recept med Rosésallat

Det finns 4 recept med Rosésallat