Druvgurka

Fotograf/bild: Film: Jeff Bernhard, pickeling cucumbers

Druvgurka

(druvgurka, västeråsgurka = inläggningsgurka)

Engelsk översättning Kirby cucumber = pickling cucumber

Fransk översättning concombre épineux = décapage du concombre

Italiensk översättning cetriolo decapante, sottaceti

Tysk översättning Einlegegurke

Spansk översättning pepinos encurtidos

Druvgurka (fr. concombre épineux = "taggig gurka") är den vanligaste sorten gurka som används till gurkinläggningar. Form och färg varierar, men den i Sverige vanliga sorten har stora handflikiga blad och gula blommor.

Frukten är småknottrig, 8-25 centimeter lång, grön eller gulvit i färgen. Gurkan kallas också "frilandsgurka" till skillnad från "drivhusgurka" (= slanggurka, läs mer > Gurkor). Även känd som Västeråsgurka. År 1714 ödelades Västerås av en stor brand, som gav plats för odling av gurkan. Gurkan blev mycket populär vilket bidrog till stadens återuppbyggnad. Sedan dess är Västerås "gurkstaden" i Sverige.


SÅ ANVÄNDS DRUVGURKA

Druvgukor används främst till inläggningar av salt- och ättiksgurka. Läs mer > Inlagd gurka.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04

Läs mer

Slanggurka

Gurkor

Inlagd gurka

Recept med Druvgurka

Det finns 3 recept med Druvgurka