Caciocavallo Silano

Fotograf/bild: Piano della Spina

Caciocavallo Silano

(Caciocavallo Silano = italiensk filataost DOP-klassad)

Engelsk översättning Caciocavallo Silano = Italian filata cheese, DOP classified

Fransk översättning Caciocavallo Silano = pâte filée fromage italien, DOP classifié

Italiensk översättning Caciocavallo Silano = pasta filata DOP classificato

Tysk översättning Caciocavallo Silano = Italienischer Knetkäse, DOP klassifiziert

Spansk översättning Caciocavallo Silano = pasta hilada queso italiano DOP clasificado

Caciocavallo Silano är en ursprungsskyddad ost från södra Italien känd redan 500 år f.Kr. 
  • Osttyp: Filataost av komjölk.
  • Ursprung: Södra Italien, i utsedda områden inom regionerna Basilicata, Kalabrien, Campania, Molise and Puglia.
  • Tillverkning: 1 miljon kilo 2006.
  • Form: Oval eller droppformad. Vikt 1-2,5 kg.
  • Användning: Som dessertost, eller till rött kött.
  • Passande dryck: Röda årgångsviner.
  • Ytskikt: Vit till ljust gul. Ätbar. Präglat varumärke.
  • Snittyta: Vit till ljust gul, kompakt, grynkornig med små hål.
  • Konsistens: Elastisk.
  • Smak: Aromatisk, oftast mild och söt som ung. Ökad kryddighet med stigande ålder.
  • Lagring: Lagras vanligen inte.
  • Fetthalt: Halvfet ost, fetthalt minst 22%.
  • Förvaring:
  • Kommentar: Caciocavallo = ost till häst, vilket man tror kommer sig av att man band samman ostar i par som sedan lämnades att torka "en cavallio" det vill säga över en stock eller gren liknande två postsäckar på en häst. Begreppet caciocavallo förekommer på många andra ostar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Filataostar

Hemsida Caciocavallo Silano