Om nötter, mandlar, frön

Fotograf/bild: Filmbilder: Vadim Trunov

Om nötter, mandlar, frön

(nötkärna, trädnötter)

Nötter, mandlar och frön är gastronomiska begrepp, inte biologiska. De är alla frukter av olika växter, så även sädeskornen (läs mer > Om spannmål, sädesslag). Kulinariskt anses nötter vara stora fruktkärnor, varav mandlar är droppformade och frön är små. Någon klar avgränsning finns inte. Ibland betraktas frön som krydda, till exempel sesamfrön och pepparkryddor. Fruktens anatomi består som regel av ett yttre halvfast (grönt) hölje som omsluter den hårda (bruna) "nöten". Innanför finns fröet (nötkärnan), det vi i vardagligt tal kallar nöt. En tunn brun "silverhinna" omsluter det vanligtvis vita fruktköttet.

  • Trädnötter: Med trädnötter avses oftast nötter som mandel, hassel, cashew, macadamia, paranöt, pecan, pistagenöt och valnöt som är frukter från träd. De har gemensamma egenskaper i det att de är stenfrukter (läs mer > Biologisk indelning frukt), med ett yttre tunt eller köttaktigt grönt skal och ett inre hårt brunt skal. Innanför finns ett eller flera frön omslutna av en tunn brun "silverhinna". Fröet kallas i vardagligt tal för "nötkärna" eller "nöt". "Skalad" kan i recept avse antingen nöt utan hårt skal, eller att den tunna nöthinnan avlägsnats, vilket kan vara lite förvirrande. Gemensamt för trädnötter är också att de är mycket närings- och fettrika med hög andel enkel- och fleromättat fett. Läs mer > Se respektive nöt.
  • Andra nötter: Jordnöt är ingen trädnöt utan en baljväxt i familjen Ärtväxter. Nötterna mognar under jord inkapslade i ett mjukt skal. Nötkärnans karaktär, smak och näringsvärden har dock stora likheter med andra nötter. Kastanjer och kokosnötter kommer också från träd, men brukar inte betraktas som trädnötter. Kastanjens nötkärna består huvudsakligen av kolhydrater inklusive fibrer, fettandelen är mycket låg. Kokosnötens utseende är helt avvikande. Fetthalten är hög, men består huvudsakligen av mättat fett. Läs mer > Se respektive nöt.

Försäljning: De flesta nötter säljs året om, som regel skalade (nötkärnor). Ofta EKO, KRAV och FAIR TRADE. Oskalade förekommer främst till jul då nötknäckandet tillhör traditionen. Nötter säljs mestadels rostade, ibland "torrostade" eller naturella. Jordnötter oftast saltade, andra nötter som regel osaltade. I enstaka fall smaksatta med annat som "chili" eller choklad.

Jämförpris nötter: Mycket lågt - mycket högt. Stor prisvariation från 35 till över 1000 kr/kg. Prisintervall: Mycket lågt pris = < 100 kr/kg, lågt pris 100-200, medel 200-300, högt 300-500, mycket högt > 500 kr/kg. Se respektive vara.

Hälsa/näring: Nötter, mandlar och frön innehåller oftast mycket fett och har högt energiinnehåll. De flesta har låg halt av mättat fett och hög andel enkel- och fleromättat fett, vilket anses hälsosamt. Dock inte alla, till exempel har kokosnötter mycket hög andel mättat fett. Läs mer, se respektive vara. Om nötallergi, läs > Nötallergi.

Produktion: Världsproduktionen av nötter och frön är ett par hundra miljoner ton per år. Nedan FN:s officiella statistik inklusive hårt skal. Därutöver tillkommer en del ickeregistrerade nötter som pekannöt, macadamianöt, pinjenötter (tallfrön) med vardera cirka 0,2 milj. ton per år, samt diverse lokalt producerade nötter.
 

 Produktion 2016

Milj. ton

Andel

 Kokosnötter

59,0

31%

 Solrosfrön

47,3

25%

 Jordnötter

44,0

23%

 Palmkärnor

15,3

  8%

 Cashewnötter

  4,9

  3%

 Valnötter

  3,8

  2%

 Mandlar

  3,2

  2%

 Kastanjer

  2,3

  1%

 Tistelfrön

  0,9

  0%

 Hasselnötter

  0,7

  0%

 Sheanötter

   0,7

  0%

 Sesamfrön

  0,4

  0%

 Kolanötter

  0,3

  0%

 Muskotnöt

  0,1

  0%

 Paranötter

  0,1

  0%

 Övriga

  5,5

  3%

 Summa

188

100%

Källa: FAOSTAT 2016

Läs mer > Sök respektive nöt.


SÅ ANVÄNDS NÖTTER, MANDLAR OCH FRÖN

Nötter, mandlar och frön används som snacks, i bakverk, konfektyrer och mat. Av nötter, mandlar och frön pressas matolja (läs mer > Om matoljor). Mixat med vatten och smakämnen får man "mjölk" (dryck) och mixat med lite olja får man "smör" (vegetaliskt matfett), till exempel jordnötssmör. Används också i stor uträckning till biobränsle och i kosmetikaindustrin.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Matbiologi frukt

Nötallergi