Avokado

Fotograf/bild: Film: newsjardintv, avocat

Avokado

(avokado, alligatorpäron, advokatpäron, Så används avokado)

Latin: Persea americana

Engelsk översättning avocado

Fransk översättning avocat

Italiensk översättning avocado

Tysk översättning Avocado

Spansk översättning aguacate

Avokado är ett tropiskt träd som blir 15-20 meter högt med härkomst från Centralamerika. Biologiskt är det en art i avokadosläkte inom familj Lagerväxter. Namnet avokado kommer från det aztekiska ordet ahuacatl som betyder testikel, vilket beror på att frukten hänger i par. Förr kallades frukten i Sverige för alligatorpäron på grund av skalets likhet med skinnet på en alligator. Ett annat namn var också "advokatpäron" för att advokat och avokado har samma stavning på franska (avocat). Se film, klicka på "newjardintv" under bilden ovan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Frukten
:  Den vanligaste sorten heter Hass. Den är päronformad med knottrigt svartgrönt skal. Det finns även runda avokado med slätt skal. Frukten som är ljusgrönt-gulvitt skördas omogen och kan väga upp till 2 kilo. Mogen avokado skall kännas lite mjuk och köttet lossar då lätt från skalet. Omogna har hårt kött. Övermoget fruktkött svartnar och blir sladdrigt. Skal och kärna äts inte.

  • Vikt: En normalstor avokado väger cirka 160 gram per styck, varav 2/3-delar är fruktkött (67%) och resten kärna och skal (33%). Ibland förekommer jättestora som väger över ett halvt kilo med högre andel fruktkött 75-80%.
  • Smak: Mogen avokado har smöraktig, fyllig konsistens med mild nötsmak. Omogen eller övermogen ger snabbt försämrad upplevelse. Vissa kan uppleva avokado som "kvalmig". Låg sockerhalt (c:a 1%) och låg andel syra (c:a 0,2%). Läs mer > Fruktsmak.
  • Alternativ vara: Svår att ersätta.
  • Försäljning/mognad: Säljs färsk och konserverad som guacamole året om. All avokado importeras, främst från Chile och Peru (september-december), Israel (januari-april) och Sydafrika (maj-augusti).  Avokado är en semi-klimakterisk frukt, arom och mjukhet utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Förvaring: Svalt. Ej under 7 grader och högst 13. Mogna bör ätas direkt. Omogna i svalt utrymme håller sig upp till en vecka. För att mogna läggs de i rumstemperatur någon dag och gärna nära äpple eller tomater som avger etylen. Frukten har rätt mognadsgrad under kort tid.

Guacamole är en mexikansk grönsaksröra bestående av mosad avokado smaksatt på olika sätt. Klassiskt med limejuice, tomat, chili, vitlök och koriander. Röran härstammar från aztekerna. Guacamole är enkelt att tillreda, men kan förekomma färdiglagad i handeln. Obs! Kontrollera mängden avokado i färdig förpackning, kan variera från 2% (!) till 94%.

Avokadoolja utvinns genom pressning av torkat avokadokött. Läs mer > Avokadoolja.

Hälsa: Avokado innehåller cirka 15% fett, mestadels nyttigt enkel- och fleromättat och rikligt med protein och B-vitamin.

Produktion: Världsproduktionen av avokado blev 8 miljoner ton år 2020, till 70% i Mellan- och Sydamerika. Centralamerika 32%-enheter främst Mexiko (30%), Karibiska övärlden 11%-enheter främst i Dominikanska Republiken (8%) och Sydamerika 27%-enheter varav främst i Colombia (11%). I Europa endast 1%, främst i Spanien och Grekland. Läs mer > Avokado.

Miljö: Långväga transporter är ett miljöminus.



SÅ ANVÄNDS AVOKADO

Avokado äts vanligen färsk som förrätt eller i sallad. Den skall vara mogen men inte övermogen vilket kan vara ett problem då den snabbt blir övermogen när den väl mognat. Färsk serveras den halverad med kärnan borttagen, naturell med god kryddning, eller med någon fyllning t.ex. skaldjursröra eller fiskrom. Den kan skalas och skivas och passar då i sallader, tärnad som garnering, eller snyggt upplagd på tallrik med andra ingredienser. Mosad (guacamole) passar den som dippröra. Avokado används normalt inte uppvärmd, men man kan laga god soppa av den. Guacamole är en klassisk dipröra tillredd på avokado. En avokadohalva med räkröra är också klassisk smårätt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


SÅ ANVÄNDS AVOKADO


Portionsberäkning: En halv avokado är lagom per portion som förrätt. En halv till en hel avokado åtgår till soppa.

Ansa: Mogen avokado är lätt att skala och kan då skäras upp fint. Halvera först frukten genom att lägga ett längsgående snitt runt frukten. Använd en bredbladig kniv. Bänd upp försiktigt med kniven så att halvorna separeras och ta ur kärnan innan den skalas. Skär små snitt i skalkanten och dra av skalet i remsor. Skiva upp försiktigt.

Rå avokado: Kan ätas halverad i sitt skal eller skalad. Skalad avokado svartnar fort och bör tillredas kort före servering. Pressa citron över fruktköttet eller pensla med matolja så svartnar den inte lika lätt. 


Kokt avokado: Avokado ger en god soppa tillsammans med vispgrädde och diverse smakbärare. Se recept Avokadosoppa.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08

Läs mer

Avokadoolja

Färdig guacamole

Om grönsaksfrukter

Produktion grönsaksfrukter

Om frukt och bär

Fruktsmak

Recept med Avokado

Det finns 119 recept med Avokado