Om råbiff

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om råbiff

(tartarbiff, tartarer, halstrad råbiff, tigerbiff)

Engelsk översättning beef tartare

Fransk översättning tartare de boeuf, steak tartare à l´américaine

Italiensk översättning tartare di manzo

Tysk översättning Biff tartar

Spansk översättning steak tartar, bif tartar

Råbiff även kallad tartarbiff (fr. tartare de boeuf) är finmalt rått nötkött utan senor och hinnor och utan annan inblandning, som formas till runda platta biffar och äts tillsammans med rå äggula, hackad gul lök, olika slags kryddor med mera (se recept > Råbiff). Hackade rödbetor och inlagd gurka kan förekomma, men hör inte till originalreceptet. Förr innan man hade kvarnar att mala med och innan köttfärs kunde köpas i butik skrapades benfritt oxkött (fr. viande grattée) med stor vass kniv längs fibrerna. Numera görs detta mycket sällan även om det anses finare och godare än malt kött. Kött till råbiff skall vara nymalt. Säg till i butiken att finmala nötfärs (helst av innanlår) till råbiff. Den färdigförpackade nötfärsen innehåller fett, är för grovmald och inte lika färsk. Till råbiffar i miniformat passar gula från vaktelägg (se dito). Tartarer = mongoliskt ryttarfolk. Läs mer > På tartarers vis.

Halstrad råbiff är råbiff blandat med ingredienser som halstras lätt, det vill säga steks kort i panna på hög värme utan matfett (se recept > Halstrad råbiff).

Tigerbiff avser vanligtvis en råbiff med löjrom, men kan också vara tunt skivad rå oxfilé med löjrom och andra tillbehör (se recept > Pelle Janssons tigerbiff).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09
Läs mer

Köttfärsrätter

Om köttfärs

På tartarers vis

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj