Brännvin är Skandinaviens motsvarighet till Östeuropas vodka, till Hollands genever, eller Englands gin. På 1400-talet avsåg man "bränt vin" dvs brandy eller eau-de-vie. Under senare delen av 1500-talet lärde man sig, sanno­likt under inflytande från Ryssland, att destillera mäsk framställt av råg och i slutet av 1700-talet av potatis.

Brännvin framställdes ursprungligen som hjälpmedel för framställning av krut, samt för medicinska ändamål (aqua vitae=livets vatten). Alltsedan dess har brännvinet varit en hälsofråga och en beskattningsmöjlighet för myndigheterna. I början av 1800-talet dracks 0,3 liter per vuxen man och dag, dock ett brännvin med lägre alkoholhalt än dagens alkoholhalt på 34-50 %.

Kryddat brännvin
Spriten hade ännu i mitten av 1800-talet en påträngande smak av finkeloljor, varför man tillsatte allehanda starkt smakande kryddor, såsom malört och kummin för att dölja finkelsmaken.

På 1870-talet införde L.O. Smith på Reymersholmes bränneri nya reningsmetoder och "Absolut renat" lanserades. Kvar blev dock traditionen att på allehanda sätt krydda sitt brännvin med starka smaker. t.ex. med malört ("besk").

Vanligen blandar man flera olika kryddor efter tycke och smak, varav kummin, anis och fänkål år klassiska utöver malört. Pors är en annan klassisk ört(blad)krydda som används till brännvin, men också vid öltillverkning. Dill är också valigt förekommande och förr tillredde många svartvinsbärsbrännvin av egna bär. Fläder, pomerans och enbär är andra förekommande kryddor. Vissa snapsar sötas lätt t.ex. med honung.

Förutom kryddor används örter, frukter mm, egentligen allt som kan ge smak. Dock brukar "brännvin" smaksatt med frukt och bär vanligtvis benämnas vodka.

Vodka eller brännvin?
Trendutvecklingen går mot att allt fler spritsorter benämns vodka, i synnerhet vad gäller ren sprit och om den smaksatts med frukt eller bär, medan benämningen brännvin i större utsträckning lever kvar vad gäller örtkryddad sprit.

Recept med Om brännvin

Det finns 3 recept med Om brännvin