Demerarasocker

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Demerarasocker

(demerarasocker = brunt rörsocker med låg andel melass)

Engelsk översättning demerara sugar = brown cane sugar with a low proportion of molasses

Fransk översättning sucre de demerara = cassonade de sucre de canne avec une faible proportion de mélasse

Italiensk översättning zucchero demerara = zucchero di canna marrone con una bassa percentuale di melassa

Tysk översättning Demarara Zucker = brauner Rohrzucker mit geringem Melasseanteil

Spansk översättning azúcar demerara = azúcar moreno de caña con baja proporción de melaza

Demerarasocker är brunsocker från sockerrör med ursprung från den forna holländska kolonin Demerara, beläget i nuvarande Guyana. Det mesta kommer dock numera från Mauritius öster om Madagaskar. Det är ett torrt socker med stora ljusbruna kristaller som innehåller en liten mängd melass. Läs mer > Brunsocker.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 75 gram.
  • Smak: Smakrikare än vitt socker, lätt karamellsmak.
  • Alternativ vara: Annat brunocker, honung eller vitsocker.
  • Försäljning: Till och från i butik, vanligtvis torrt ljust socker. Hittas lättast i hälsokostbutiker.
  • Förvaras torrt i rumstemperatur.

Hälsa/näring: Till skillnad från vanligt socker är detta relativt obehandlat och rikare på B-vitamin och mineraler. Det finns dock en övertro på brunsockers hälsoeffekter och i stort sett gäller samma "ohälsa" för brunsocker som för vanligt socker.


SÅ ANVÄNDS DEMERARASOCKER

Demerarasocker används som annat socker, i synnerhet när mer karaktär önskas. Passar som smakgivare i desserter, glass, bakverk eller såser, men även till dekoration i form av strössel tack vare de stora sockerkornen. Populärt socker till te och kaffe i England, Australien och Kanada.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10

Läs mer

Om socker

Brunsocker

Farinsocker

Muscovadosocker

Recept med Demerarasocker

Det finns 1 recept med Demerarasocker