Sbrinz

Fotograf/bild: Swissmilk

Sbrinz

(Schweizizk hårdost, Schweizisk AOP-ost)

Ursprung: Centrala Schweiz. Sägs vara den äldst kända osten i landet, som såldes flitigt till Italien redan på 1400-talet. Förekommer i tre varianter: Möckli (brytost), Hobelrollen (hyvelost), Reibkäse (rivost). AOC-registrerad.

Osttyp: Hårdost av opastöriserad komjölk. 25-45 kg.

Ytskikt: Gyllenbrun halvhård yta.

Snittyta: Lätt skrynklig utan, eller med mycket små hål.

Konsistens: Hård till mycket hård.

Smak: Fyllig, fruktig, lätt kryddig och med ton av hickory. Kraftfullare med ökad ålder.

Lagring: Hobelrollen 18-20 mån. Reibkäse 20+ mån. Möckli 1-2 år.

Fetthalt: 28%.

Förvaring: °C

Kommentar: Sbrinz skall brytas i bitar, inte skäras och används som dessertost. Hobelrollen används som påläggsost och Reibkäse används till mat ungefär som parmesan.

Sbrinz är en extrahård ost från Schweiz. Osten är stor: diameter 45-65 cm, ca 15 cm hög och med en vikt på 25-45 kg. Konsistensen är hård och grynig. Smaken är svagt syrlig, fruktig, sötaktig med en lätt ton av rostad cikoria. Sbrinz måste lagras i minst 16 månader, men lagras ofta i två till tre år. Mjölken är max 15 timmar när den processas. Korna äter bara gräs på sommaren och hö på vintern.
Läs mer

Sbrinz