Manchego

Fotograf/bild: Queso Manchego

Manchego

(Spansk hårdost av fårmjölk, Spansk DOP-ost, pleita)

Spansk översättning Queso Manchego, Manchego artesano

Manchego är en välkänd spansk ost från Kastiliens La Mancha söder om Madrid, omnämnd i Cervantes Don Quijote. Det är en ursprungsskyddad ost som i originalversionen bär en bild av den spanske ädle riddaren. På ostens baksida skall det finnas en kaseinplatta med "España, Denominación de Origen, MANCHEGO" följt av ett 5-siffrigt serienummer.
  • Osttyp: Hårdost av pastöriserad fårmjölk från Manchegafår. Klassisk Manchego artesano ("hantverksmässig") är tillverkad av råmjölk.
  • Ursprung: Utsedda delar av provinserna Albacete, Ciudad, Real, Cuenca och Toledo i Kastilien La Mancha, Spanien. Ursprungsskyddad av EU (DOP-ost). Läs mer > Ursprungsskydd EU. 
  • Tillverkning: Traditionell tillverkning sker av opastöriserad fårmjölk, medan industriellt tillverkad ost sker av pastöriserad fårmjölk.
  • Form: Cylindrisk form med maximal höjd 12 cm och maximal diameter 22 cm, Vikt från 0,4 till 4 kg.
  • Användning: Används i matlagning och som dessertost.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Blekgul naturlig skorpa (industriell ost) eller gul-brun-svart (artisano). Karaktäristiskt zickzackmönster ("pleita"), ursprungligen tack vare pressning av ostmassan i flätade espartogräskorgar. Numera används mest fasta formar med liknade mönster på insidan. Reglerna tillåter att osten beläggs med paraffin, doppas i oliv­olja, eller behandlas med vissa genomskinliga ämnen, som inte får tas bort om osten saluföras som DOP-ost.
  • Snittyta: Benvit till blekgul. Tät textur eller lätt grynpipig med många små, oregelbundet spridda hål.
  • Konsistens: Fast, kompakt. Lätt grynig.
  • Smak: Distinkt, lätt pikant och lätt syrlig. Typisk eftersmak av fårmjölk.
  • Lagring: Minst 30 dagar för ostar upp till 1,5 kg. För övriga minst 60 dagar och högst 2 år.
  • Fetthalt: Helfet ost, minst 31% fetthalt.
  • Förvaring: Högst 10°C.
  • Kommentar: Det finns många kopior tillverkade runtom i Spanien och även i andra länder.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Ursprungsskydd EU

Spanska DOP-ostar

Om hårdostar

Om ost, osttyper

Så används ost }