gouda

Fotograf/bild: Gouda Bergeron

gouda

(Holländsk hårdost, Norvegia)

Ursprung: Gouda (nära Rotterdam), Nederländerna. Förekommer i många varianter.

Osttyp: Rundpipig hårdost av pastöriserad el. opastöriserad komjölk. Platt rund ost.

Ytskikt:

Snittyta:

Konsistens:

Smak:

Lagring:

Fetthalt: Norvegia 28%.

Förvaring: Högst 10°C.

Kommentar: Osten har immiterats i många länder. Norvegia är t.ex. en norsk variant.

I norska hem är Norvegia, ”gulosten”, den mest sålda osten. Längre tillbaka hette osten Norsk Gouda. 1962 döptes den till Norvegia. Den tillverkades första gången i Norge i början av 1860-talet. Norvegia finns både som rund vaxad och fyrkantig (skorpfri) i plastfilm. Smaken är mild och rund med en svag, lite syrlig arom. Den har små, runda pipor, diameter 3-8 mm.
Läs mer

Gouda svensk