emmentaler (finsk)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

emmentaler (finsk)

(Finsk hårdost)

Ursprung: I Finland tillverkas också "schweizerost", dvs emmentaler med stor framgång.

Osttyp: Rundpipig med stora hål.

Ytskikt:

Snittyta:

Konsistens: 

Smak: Milt nötsmakande, lätt sötaktig.

Lagring: Blåstämplad = 3 månader, rödstämplad 6 mån, svartstämplad minst 9 månader.

Fetthalt: 28%.

Förvaring: Kylskåp, högst 8°C, i tätt slutande plastfilm.

Kommentar: Jämför originalet (schweizisk) emmentaler.

Svart finsk Emmentaler är lagrad minst nio månader och kallas därför svart. Osten skapades 1856 av Rudolf Klossner, ostmästare från Schweiz som tog med sig sina ostkunskaper till Sippola Herrgård. Svart Emmentaler har en fyllig, stark, söt-salt smak. Tårar av välsmakande aminosyror i piporna och vita aminosyrakristaller är typiska för osten.