Om kolasås, karamellsås

Fotograf/bild: Life, Love and Sugar

Om kolasås, karamellsås

(kolasås, karamellsås )

Engelsk översättning caramel sauce (white sugar), butterscotch sauce (brown sugar), fudge sauce, toffee sauce

Fransk översättning sauce caramel, glaçage caramel, caramel au beurre, caramel glaze

Italiensk översättning salsa al caramello, glassa al caramello

Tysk översättning Karamellsosse, Karamellglasur

Spansk översättning salsa de caramelo,glaseado de caramelo

Kolasås är sås på socker eller sirap, mjölk eller grädde och smör. Om man så vill, kola som inte kokats till sådan temperatur att smeten stelnar (läs mer > Knäck, kola och fudge). Även kallat karamellsås, vilket är det vanliga namnet i andra länder. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Kolasås: Socker smälts långsamt på medelvärme tills rinnig med gyllenbrun färg. Omrörning med visp måste ske under hela processen. Smör tillsätts, därefter grädde under omrörning. Används som smaksättare till glass och andra efterrätter. Se recept > Kolasås grundrecept.
  • Karamellsås: Socker och vatten kokas långsamt på medelvärme så att vatten gradvis kokar bort. Därefter tills sockerlagen bruntonas. Används till Crème caramel och liknande när man ha en tunn tunnare sås med lätt bränd smak. Se recept > Karamellsås.
  • Kolaglasyr: En tjockare kolasås eller fudge kan användas till glasering av tårtor och bakelser. Läs mer > glasera, glasyr.

Engelska kolasåser:

  • Caramel sauce = kolasås eller karamellsås. 
  • Butterscotch sauce tillagas av brunt råsocker med smör och grädde som kokas till 116°C. Se dito recept.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-06

Läs mer

Knäck, kola och fudge ¤

glasera, glasyr

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj