Flingsalt med citronsmak samt medelgrovt havssalt

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Havssalt, flingsalt

(1. havssalt, evaporerat salt 2. flingsalt, grovt flingsalt, gourmetsalt, saliner)

Engelsk översättning 1. sea salt, evaporated salt 2. flake salt

Fransk översättning 1. sel de mer, sel évaporé 2. flocon de sel

Italiensk översättning 1. sale marino 2. sale in scaglie

Tysk översättning 1. Meersalz, Siedesalz 2. Flockensalz

Spansk översättning 1. sal marina, sal evaporada 2. sal en escamas

Havssalt är liksom hushållssalt (stensalt) en form av koksalt (läs mer > Om salt, koksalt). Havssalt framställs genom avdunstning (evaporation) av havsvatten i strandnära områden med varmt och torrt klimat. Vattnet leds in i grunda bassänger (saliner) där det får avdunsta, varefter saltet befrias från föroreningar. Hav innehåller normalt knappt 3% natrium­klorid (koksalt), plus ett antal andra salter. Innanhav som Öster­sjön har lägre salthalt. Vissa avloppslösa sjöar kan var mycket salta, till exempel Döda Havet (35%) där man utvinner mycket havssalt. Havssalt är sällan jodberikat.

Flingsalt är en typ av havssalt. Det fram­ställs traditionellt genom att koka havsvatten i öppna pannor, vilket gör saltet likt flingor. Vanligt havssalt har grövre korn (se bilden ovan) Den väsentliga skillnaden är att flingsalt ger frasighet och intensivare saltupplevelse. Begreppen havs- och flingsalt blandas ibland ihop.

  • Vikt/omvandling flingsalt: 1 dl = 60 gram. 100 gram = 1,7 dl. 1 msk = 9 gram. 1 tsk = 3 gram. 
    Det åtgår drygt dubbelt så mycket flingsalt som vanligt salt för att få samma salthalt (2,3:1).
  • Smak: Sälta = hushållssalt. Upplevd smakskillnad är inbillad, däremot kan intensiteten upplevas starkare.
  • Alternativ vara: Vanligt salt.
  • Försäljning: Det finns vanligt och grovt havssalt, liksom finkornigt och grovkornigt flingsalt (olika stora flagor). Säljs i mindre pappersförpackningar eller små burkar. Kallas ibland gourmetsalt.
  • Jämförpris: Mycket lågt till mycket högt, 15-170 kr/kg. Framför allt är flingsalt dyrt. Havssalt 15-50 kr/kg. Flingsalt 120-170 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Hållbar tills jordens ände.

Kommentar: Himalayasalt = onödigt dyrt salt. Flingsalt i saltkvarn = meningslöst, använd i stället kvarnsalt eller vanligt salt. 

SÅ ANVÄNDS HAVS- OCH FLINGSALT

Havssalt bör användas som ett fint bordssalt som strös ovanpå maten. Fungerar också utmärkt som saltkick i choklad på tårtor och dylikt. Som sådan ger det en annan upplevelse än vanligt hushållssalt, nämligen krispighet och saltkickar. Doftexperten kan eventuellt känna subtila toner av olika mineraler. Fungerar bäst i milda anrättningar, i smakstarka har det sällan effekt. Använd vanligt salt i matlagningen för att det har samma verkan och är billigare. När man kryddar maten i förväg brukar flingorna lösa upp sig av matens fukt. Vill man behålla krispigheten kan man blanda dem med lite matolja innan de fördelas över maten.

Tänk på: Det behövs dubbel volym flingsalt för att motsvra vanligt salt som är kompaktare.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11

Läs mer

Hushållssalt

Om salt, koksalt

Recept med Havssalt, flingsalt

Det finns 180 recept med Havssalt, flingsalt