Så märks bröd

Fotograf/bild: Livsmedelsverket

Så märks bröd

(Märkning bröd, EU-regler märkning bröd, Branschregler märkning bröd, märkning bakdag, fibrer, fullkorn, stenugnsbakat, definition bröd)

Bröd måste märkas med sju uppgifter enligt EU:s informatiosnförodning 1169/2011. Det finns dock undantag med färre uppgifter till exempel på små förpackningar, eller krav på extra uppgifter till exempel om det syntetiska sötningsmedlet aspartam ingår. Bagerier och konditorier som säljer direkt till konsument behöver inte märka sina förpackningar, men måste kunna ge muntliga eller skriftliga svar på begäran. Läs mer via länk nedan > Märk väl. Här en sammanfattning.

  1. Produktens beteckning: För konsumenten skall det vara tydligt om det är frallor, mandelskorpor, fullkornslimpa eller dylikt. Beteckningen skall kort beskriva innehållet utan att lova för mycket.
  2. Ingredienser och mängd: Konsumenten skall enkelt kunna se vad livsmedlet innehåller i en förteckning. Med ingrediens menas varje råvara och tillsats som ingår. Är en ingrediens tongivande skall den mängd­deklareras.
  3. Allergener: Allergiframkallande ingredienser måste anges inklusive eventuell förekomst av spår av allergener, till exempel nötter.
  4. Nettokvantitet: Den färdiga varans nettovikt skall anges i kilo eller gram.
  5. Bäst före-dag: Märkning med bäst före-dag skall visa hur länge en vara säkert smakar bra och har kvar de egenskaper som förknippas med den. Krävs särskild förvaring skall detta anges.
  6. Företagsnamn, kontaktuppgifter: Försälningsföretagets namn och adress skall anges. I Sverige är telefonnummer godkänt i stället för adress.
  7. Näringsdeklaration: Näringsämnens andelar skall anges på samma sätt som för andra livsmedel med energivärde, mängd fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt.


PRODUCENTFÖRENINGEN SVERIGES BAGARE OCH KONDITORER

Definition bröd: Med bröd menas livsmedel som är bakat av någon form av mjöl och vätska med olika tilläggs­ingredienser som till exempel salt, frön, frukt. Degen kan jäsas men kan även vara ojäst. Jäst, surdeg och bakpulver är förekommande hävningsmedel, men bröd kan vara utan hävningsmedel. Ingredienserna knådas till deg och bakas vanligtvis i ugn, men kan också stekas, friteras, kokas eller ångas. I begreppet bröd ingår både matbröd och sötare varianter som exempelvis kanelbullar.

Branschöverenskommelse: Överenskommelsen gäller från och med 2020. Här en sammanfattning.

  1. Bakdag är den tidpunkt då brödet tagits ur ugnen plus 3 timmar (så att brödet hinner svalna).
  2. Fibrer: Anges "fiberkälla", "med fibrer" eller "innehåller fibrer" skall produkten innehålla minst 3 gram fibrer per 100 gram bröd. Anges "högt fiberinnehåll" eller "rikt på fibrer" skall varan innehålla minst 6 gram fibrer per 100 gram bröd, alternativt 3 gram fibrer per 100 Kcal.
  3. Fullkorn: Anges "rikt på fullkorn" eller "fullkornsbröd" skall andelen fullkorn vara minst 22% i mjukt bröd och 50% i hårt bröd. Mindre mänger anges i ingrediensförteckningen.
  4. Stenugnsbakat är när deg bakats med värme från upphettad sten eller liknande.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-02

Läs mer

Märk väl

Bageriföreningen: Branschöverenskommelse