Citrusfrukter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Förvara frukt och grönt i kylskåp?

Frukt och grönt bör i möjligaste mån förvaras i olika temperaturer beroende på varuslag för ökad hållbarhet. Många frukter som äpplen, päron och citrusfrukter, liksom rotsaker klarar sig dock ganska bra ett tag i rumstemperatur, i synnerhet om de är omogna. En sval källare brukar också vara bra förvarings­utrymme till exempel för större mängder äpplen.

Kylskåpet: Har man tillgång till sval är det utmärkt. I de flesta kylskåp finns ett separat fack vilket lämpar sig väl för frukt och grönt. Grönsaker i plastpåse till exempel morötter, mår bättre att ligga fritt i lådan. Annars brukar det bildas kondens (vatten) i påsen som ökar förruttnelsen. Torka av blöta varor. Tätt inplastade varor som gurka mår bäst i sin förpackning för att inte torka ut. Oftast är utrymmet i kylen en bristvara, så då får man kompromissa. Lägg framför allt inte in varor som inte behöver kyla eller som mår dåligt av kyla till exempel bananer (vanligt misstag).

Frukt

Kyl

Sval

Rum

Temperatur >

1-8°C

12-15°C

17-22°C

 Apelsin

X

 

 

Aprikos

X

 

 

Banan

Nej

X

X

Bär

X

 

 

Citroner

Nej

X

X

Kiwi

X

 

 

Mango

Nej

X

X

Nektarin

X

 

 

Persika

X

 

 

Plommon

X

 

 

Päron

X

 

 

Vindruvor

X

 

 

Äpplen

X

 

 
Källa: SLV   
    
Grönsaker

Kyl

Sval

Rum

Temperatur >

1-8°C

12-15°C

17-22°C

 Aubergine

Nej

X

X

Avokado

Nej

X

X

Basilika

Nej

X

X

Blomkål

X

 

 

Broccoli

X

 

 

Brysselkål

X

 

 

Champinjon

X

 

 

Groddar

X

 

 

Gurka

Nej

X

X

Kål

X

 

 

Lök, gul och röd

X

 

 

Morötter

X

 

 

Palsternacka

X

 

 

Paprika

Nej

X

X

Potatis

Nej

X

X

Purjolök

X

 

 

Rödbetor

X

 

 

Sallad

X

 

 

Spenat

X

 

 

Salladslök

X

 

 

Tomat

Nej

X

X

Vitlök

X

 

 

Zucchini, squash

Nej

X

X

Örter, färska

X

 

 
Källa: SLV   

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05

Läs mer

Kyl, sval, frys

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj