Frysa och tina fisk, skaldjur

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Frysa och tina fisk, skaldjur

(infrysning fisk och skaldjur, frystid fisk och skaldjur, tining fisk och skaldjur)

Frysning av fisk och skaldjur är det bästa sättet att långtidsförvara fisk. De kan frysas råa eller tillagat. Vid infrysning av varor bör frysen bör vara väl avfrostad, inga tjocka islager. Sätt frysen på maximal kyla, helst 1 dygn i förväg.

Hälsa: Fiskar kan innehålla parasiter t.ex. anisakis, vars larver kan invadera tarmväggen och ge upphov till buksmärtor. En annan är diphyllobotrium latum, en binnekemask som förekommer i insjöfisk som gädda, abborre, gös och lake. Parasiter i fisk dödas av upphettning till 70°C, eller av infrysning i 2 dygn vid högst -18°C.


INFRYSNING FISK & SKALDJUR

Allmänt:

  • Köpt fryst fisk eller skaldjur skall snarast in i frysen om den inte skall direktkonsumeras.
  • Förpacka så lufttätt som möjligt i fryspåse eller vanlig plastpåse om varan först rullats in i frysfolie.
  • Färdig rätt förpackas så att den kan värmas direkt.
  • Platta paket fryser och tinar jämnare, samt tar mindre plats.
  • Märk förpackningen med innehåll, vikt och datum.
  • Infrysning bör ske vid så låg temperatur som möjligt, allra bäst sker detta vid -32°C.
  • Styckfrys gärna opackad vara utspritt på smörpapper t.ex. räkor eller fiskfiléer. Ta ut, förpacka och lägg tillbaka i frysen.
  • Snabb infrysning är bäst. Fyll inte frysen med för mycket åt gången vilket sänker temperaturen. Packa inte varorna på varandra, utan sprid ut dem tills de är infrysta.

Infrysning fisk:

  • Resa och förbered fisken för framtida tillagning före infrysning.
  • Nyfångad strömming och småfisk kan frysas orensad.
  • Hel rå fisk kan med fördel (block-)frysas i vatten. Gäller främst fet fisk som lax, sik och ål.
  • Hel urtagen rå fisk packas bäst i fryspåse. Alternativt i aluminiumfolie + plastpåse.
  • Filead fisk bör packas med mellanlägg av plastfolie. Filéerna kan också styckfrysas och sedan packas.
  • Kokt och inlagd fisk fryses i sitt spad.

Infrysning skaldjur:

  • Skaldjur kokas och får kallna i sitt spad före infrysning.
  • Hummer och kräftor fryses bäst hela i sitt kokspad.
  • Krabba kan frysas hel utan spad.
  • Skalade räkor fungerar bättre att frysas än oskalade.


LAGRING FRYST FISK & SKALDJUR

Förvaring skall alltid ske vid temperatur av högst -18 (för butiker och restauranger enligt lag). Ännu bättre om temperaturen är under -25°C. Vid -30°C kan varan förvaras ungefär dubbelt så länge som vid -18°C. Nedan lagringstider vid -18°C.

  • Feta fiskfiléer 4 månader.
  • Magra filéer 9 månader.
  • Hel plattfisk 9 månader.
  • Vacumförpackad fisk upp till ett år.
  • Frysta skaldjur minst 3 månader.
  • Skaldjur i spad minst 6 månader.


TINING AV FRYST FISK & SKALDJUR

  • Upptining av fisk sker bäst i kylskåp. Hel och förpackad fisk kan tinas i kallt vatten. Sämst är att snabbtina i rumstemperatur. Snabbtinad fisk skall omgående anrättas.
  • Skaldjur bör tina snabbt, men bör inte bli rumsvarma.
  • Räkor tinas utbredda t.ex. på en bricka.
  • Större skaldjur i tät förpackning tinas bäst i kallt vatten.
  • Tiningstid från 15 minuter för skalade räkor till 1 dygn eller mer för vara fryst i hink.
Läs mer

Frysa och tina kött

Frysa och tina fågel

Frysa och tina grönsaker, frukt, bär

Infrysning bröd, frystid bröd

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj