Om clotted cream

Om clotted cream

(clotted cream = nerkokad grädde till smörliknande konsistens)

Engelsk översättning clotted cream, Cornish cream, Devon cream = boiled cream to a butter-like consistency

Fransk översättning clotted cream = crème bouillie à une consistance de beurre

Italiensk översättning clotted cream = panna bollita fino a ottenere una consistenza simile al burro

Tysk översättning clotted cream = gekochte Sahne zu einer butterartigen Konsistenz

Spansk översättning clotted cream = crema hervida hasta obtener una consistencia similar a la mantequilla

Clotted cream (cornish cream, devon cream) är nerkokad vispgrädde (double cream) på svag värme till smörliknande konsistens. Fetthalt 55%+. Den har sitt ursprung i sydvästra England, antingen i Cornwall eller Devon beroende på vem man frågar. Läs om double cream, se > Vispgrädde. Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.


SÅ TILLAGAS CLOTTED CREAM

Traditionellt tillagades clotted cream av opastöriserad mjölk från Jerseykor. Mjölken sjudes i 12-24 timmar i grunda pannor för att sedan sakta svalna i ytterligare 12-24 timmar. The clots (klumparna) som stiger till ytan skummas av. Den bästa clotted cream sägs ha en bra, fast skorpa på toppen av mjuk, tjock grädde. 


SÅ ANVÄNDS CLOTTED CREAM

Clotted cream serveras med scones och bär och är klassisk till Cream Tea (scones med sylt och clotted cream,  läs mer > Engelsk kokkonst). I Cornwall lägger man först sylt på sconsen sedan clotted cream, i Devon gör man tvärtom. "Cornish clotted cream" har namnskyddats av EU.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09
Läs mer

Vispgrädde

Engelsk kokkonst }

Recept med Om clotted cream

Det finns 2 recept med Om clotted cream