Arborioris (risottoris)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Arborioris (risottoris)

(arborio = italienskt klibbigt ris till risotto)

Engelsk översättning arborio = italian sticky rice for risotto

Fransk översättning arborio = riz gluant italien pour risotto

Italiensk översättning arborio = riso appiccicoso italiano per risotto

Tysk översättning Arborio = italienischer Klebreis für Risotto

Spansk översättning Arborio = riz pegajoso italien pour risottorborio = arroz italiano para risotto

Arborioris är ett kortkornigt pärlemoliknade vitt ris klassiskt till risotto, ett klibbigt ris med andra ord (läs mer > Kortkornigt klibbigt ris). Namnet från staden Arborio som ligger i Podalen väster om Milano i norra Italien. Arborioriset har hög halt av stärkelsemolekylen amylopektin vilket gör att riskornen klibbar ihop under kokningen och ger en krämig konsistens med lite tuggmotstånd (läs mer > Om ris). Andra rissorter med liknade egenskaper till exempel Vulcano och Volano får säljas som arborioris (vilka nästan helt har ersatt originalet). Se recept, klicka på "recept till höger om bilden ovan.

  • Vikt/omvandling: 1 dl okokt = 85-90 gram. 100 gram ~1,1 dl. Ris suger åt sig vatten när det kokas. 1 dl okokt ris ger 4(-5) dl luftat kokt ris. 1 dl kokt luftat ris = 0,25 dl okokt.
  • Portionsberäkning: Beräkna 1 dl okokt ris per portion, vilket ger cirka 4 dl luftat kokt ris (~200 gram, ~230 Kcal) utgörande en normalportion när riset serveras som tillbehör i maträtt.
  • Konsistens: Klibbig när kokt, men ändå med lite tuggmotstånd.
  • Smak: Neutral.
  • Alternativ vara: Annat kortkornigt klibbigt ris.
  • Försäljning: Vanligt förekommande i butik. Både ordinärt och ekologiskt.
  • Jämförpris 2016: Mycket lågt pris som tillbehör till mat (läs mer > Om prisjämförelser). Butikspris 30-50 kr/kilo, ekologiskt 40-70 kr/kg. Tillagat pris: Ordinärt 10-20 kr/kg, ekologiskt 15-25 kr/kg.
  • Förvaring: Torrt och mörkt.

Odling: Arborioris odlas i Lombardiet, Norditalien. Odlas även i andra länder som USA. Arborioriset klassas som "super selezionato" - noga utvalt. Riset skalas på klassiskt sätt med hjälp av sten, vilket ger riset mycket goda kokegenskaper.

Hälsa: Polerat ris är näringsfattigare än fullkornsris, och anses därför mindre nyttigt. Å andra sidan brukar mängden arsenik vara lägre (läs mer > Om ris).



SÅ ANVÄNDS ARBORIORIS

Arborio är klassiskt ris till risotto. Passar utmärkt också till rispudding. Kan för övrigt användas som annat klibbigt ris. Riset brukar inte sköljas innan tillagning för att bevara mängden stärkelse vilket ger risotton krämig karaktär. Risottris stek förs några minuter i olja utan att bränna kornen. Dörefter kokas riset cirka 20 minuter i buljong och smaksätts. Med saffran kallas riset risotto milanese. Läs mer > Så tillagas ris.

Š
Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07

Läs mer

Om ris

ånga, ångkoka ¤

Kortkornigt klibbigt ris, grötris

Så tillagas ris

Om prisjämförelser

Recept med Arborioris (risottoris)

Det finns 20 recept med Arborioris (risottoris)