Moro är en liten och rund blodapelsin med ursprung från Sicilien i Italien och är den mest färgstarka av blodapelsiner.

Klimatet på Sicilien med stora temperaturskillnader på 10-15°C mellan dag och natt är speciellt lämpligt för odling av blodapelsiner. Den röda färgen utvecklas av ämnet antocyanid när frukten kyls ner, ett ämne som också ger färg åt höstlöv.   


 intensivt rött kött. Även skalet kan ha intensivt röd färg. Den är saftig, söt och smakrik.

Klimatet utsätter frukten för stora temperatur­skillnader mellan dag och natt, där ett ämne (antocyanin) skyddar frukten och som också ger frukten sin röda färg. Det finns ett flertal sorter där Gyllene Korset är en klassiker. Sanguinello är numera vanligast.

  • Kategori:
  • Ursprung:
  • Form, vikt:
  • Skal/färg
  • Fruktkött:
  • Mognad: Februari-mars.
  • Smak:
  • Alternativ vara:
  • Säsong/försäljning:


© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09