Engelsk översättning wheat grits

Fransk översättning gruau de blé

Vetegryn (fr. gruau de blé) är finmalda vetekärnor vars partikelstorlek är större än mjölets. Läs mer >
Sädeskornets anatomi.

Hälsa/näring: Grynen är stärkelserika och innehåller mycket fibrer om hela korn mals. Proteinhalten varierar men är generellt hög och innehåller viktiga B-vitaminer liksom järn.

Grahamsgryn (fullkorns vetegryn) framställs av hela vetekärnor från brödvete, dvs inklusive kli och grodd. Används i bröddeg och kan kokas till gröt. Läs mer > Grahamsgryn.

Mannagryn mals av den inre hårda vetekärnan (frövitan) frön brödvete dvs utan kli och grodd. Mannagryn är rika på stärkelse men fattiga på fibrer, mineralämen och vitaminer (som mest finns i kliskikten). Mannagryn används till gröt, välling och pudding. Läs mer > Mannagryn.

Semolina är "mannagryn" mald från durumvetets frövita. Används till gröt och kvalitetspasta. Läs mer > Semolina.

Couscous är också gryn av durumvetets hårda kärna (=frövitan), men mer grovmald än semolina. Den couscous som finns i svenska (västerländska) butiker är som regel förkokt och torkad, vilket innebär att den sedan är snabblagad. Couscous används ungefär som ris. Läs mer > Couscous.

Bulgur är gryn av fullkornsvete (kli och grodd ingår), vanligtvis av durum men kan också vara av vanligt brödvete. I likhet med couscous har vetekärnorna förkokats, torkats och krossats innan de saluförs i handeln, vilket gör dem lättkokta. Används liknande couscous och ungefärs som ris. Läs mer > Bulgur.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02

Läs mer

Sädeskornets anatomi

Om sädesgrodd, kli, kross, gryn

Brödvete

Durumvete

Grahamsgryn

Mannagryn

Semolina

Couscous

Bulgur