Om starkvin

Om starkvin

Starkvin är vin eller druvmust med tillsats av sprit, oftast vinsprit t.ex. konjak. Alkoholhalt mellan 15 och 22 %. Ursprungligen skapades starkviner (liksom vinsprit), för att de höll sig bättre vid sjötransporter. Vin med tillsatt sprit efterjäser inte och bakterierna dödas.

Det finns två huvudsakliga framställningsmetoder:

Portvinsmetoden innebär att sprit tillsätts under jäsnings­processen, innan musten jäst färdigt och fortfarande är sockerrik. Spriten avstannar processen. Alla röda port­viner tillverkas på detta sätt och blir därmed naturligt söta. Madeira och Moscatel är exempel på andra starkviner som tillverkas på detta sätt.

Sherrymetoden innebär att vinmusten får jäsa helt färdigt innan spriten tillsätts, vilket ger ett knastertorrt vin. Även söt sherry tillverkas först på detta sätt och sötman erhålles med tillsats av druvsaft efterråt. Förutom sherry produceras t.ex. Montillaviner enligt denna metod.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj