Cannellinibönor

Fotograf/bild: Film: Mumbai Balcony Gardener, white kidney beans

Cannellinibönor

(cannellinibönor, vita kidneybönor)

Latin: Phaseolus vulgaris

Engelsk översättning white kidney beans, cannellini beans

Fransk översättning haricots cannellini

Italiensk översättning fagioli cannellini

Tysk översättning Cannellinibohnen

Spansk översättning frijoles cannellini

Cannellinibönor (= vita kidneybönor) är biologiskt en sortvariant av trädgårdsböna (läs mer > Bönsläktet). Särskilt populära i Italien, främst i Toscana. Cannellini förekommer konserverad i tomatsås (läs mer > Baked beans). Se film, klicka på "Mumbai" under bilden ovan. Läs mer > Vita bönor.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram = cirka 170 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Mild smak och mjuk konsistens när kokt.
  • Alternativ vara: Borlottibönor, limabönor, vita bönor.
  • Försäljning/säsong: Säljs torkade eller konserverade året om.
  • Förvaring: Torkade bönor har mycket lång hållbarhet. De är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstemperatur. Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Öppnad konserv 3-5 dagar i kylskåp.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen minskas vid blötläggning och av kokning. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS CANNELLIONIBÖNOR

Cannellini är den mest använda bönan i Italien. Bönorna används i grytor, soppor, sallader, vegetariska biffar och pajer. Passar väl ihop med tomatsås. Klassisk i Chili con carne och den vegetariska varianten Chili sin carne. Överblivna kokta bönor värms eller kan stekas dagen efter.

  • Blötläggning: Torkade bönor sköljs och blötlägg i rikligt med kallt vatten minst 5 timmar, helst över natt. Längre blötläggning ger kortare tillagningstid.
  • Koka: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills bönorna mjuknat (provsmaka). Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ha viss spänst kvar.
  • Koktid: Standard 45 minuter. 30-60 minuter eller mer beroende på blötläggning och bönans ålder. Längre torktid ger längre koktid. Bönor i burk värms upp.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

Bönsläktet

Vita bönor

Baked beans

Borlottibönor

Limabönor

Recept med Cannellinibönor

Det finns 20 recept med Cannellinibönor