Lakefiskar, lake }

Fotograf/bild: Ship Wrek Explorers

Lakefiskar, lake }

(lake, guldlake, stenlake, djuplake, lerhak)

Latin: Lota lota

Engelsk översättning burbot, ellpout

Fransk översättning lotte de rivière, bourbotte, moutelle

Italiensk översättning lasca, bottatrice

Tysk översättning Quappe, Rutte, Trüsche

Spansk översättning lota

Lake är en art i familj lakefiskar tillhörande ordning torskartade fiskar och nära släkt med långa och lubb. Den kan bli metern lång, väga 30 kg (i Sibirien) och bli över 10 år gammal. I Sverige vanligen 1/2-1,5 kilo. Lake är den enda torskartade fisken som lever i kalla sötvatten. Det är en kallvattensfisk som förekommer på norra halvklotets nordliga områden i sjöar, vattendrag och kustnära områden. Allmänt förekommande i Sverige.

Laken har särpräglad färg och form bland insjöfiskar. Den har lång skäggtöm på underkäken och två korta vid varje näsöppning. Den har två ryggfenor, en främre kortare och en långsträckt bakre ryggfena. Den är gulbrun med mörkare bruna eller svarta marmoreringar. Färgen kan variera avsevärt. En rödgul variant är den s.k. guldlake. Den har skiftande namn syftande på bottentyp; stenlake, lerhak, djuplake. Det sistnämnda heter den i Vänern. Laken har ett segt och slemmigt skinn och skall flås innan tillagning. Nomader i Turkiet använde förr skinnet som regnkläder och i Sibirien har det använts som fönsterglas. Lake skall inte förväxlas med tånglake som lever i havet och som inte ens är släkt med Lake (se > Tånglake). 

  • Kött och smak: Fast vitt kött. Kan ha lätt rosa buk när rå. Välsmakande med mild fisksmak. Bäst är köttet under vinterhalvåret.
  • Alternativ vara: Annan vitfisk t.ex. långa och lubb.
  • Försäljning/säsong: Kan förekomma ibland i butik under vintersäsong och säljs då urtagen och flådd.
  • Förvaring: Kallt i kylskåp i upp till en vecka.

Fiske, odling & miljö: Lake fångas i burar, ryssjor, nät och med krok. Gammal tradition är att klubba lake genom blankis då den går upp på grunt vatten för att leka. Merparten lake i Sverige fångas i Vänern. Den har tidigare utsatts för utfiskning i de större svenska sjöarna och återhämtning sker fortfarande. Lake tar lång tid på sig att bli könsmogen och är därför känslig för överfiske.

WWF rekommendation: Lake från insjöar är gulmärkt.

Hälsa: Rommen är rik på B- och C-vitamin och var förr ett viktigt kosttillskott för samerna vintertid.


VIKT & PORTIONSBERÄKNING LAKE

En svensk lake väger normalt runt 1 kilo (0,5-1,5 kg).  Laken har ett segt och slemmigt skinn och säljs vanligtvis flådd och urtagen (normalvikt cirka 900 gram).

Rå vara

Råvikt

Huvud

Skinn mage

Ben

Råkött

Hel lake

1000 g

24%

10%

12%

54%

Flådd, urtagen lake

  900 g

27%

  0%

13%

60%

© Provlagat av Kockskolan´s provkök okt 2012

Portionsberäkning: En normalstor filé väger cirka 270 gram rå och tillagad runt 175 gram. En normalstor lake är lagom till två personer (2,5 portioner à 140 gram).


SÅ ANVÄNDS LAKE


Lake används som matfisk på liknande sätt som annan fast vitfisk. Klassiskt är att stuva lake. Mestadels kokas fisken men kan också stekas eller ingå i gratänger. Lakens rom och lever anses vara en delikatess.


TILLAGNING

Ansa: Ta av skinnet om detta inte är gjort. Se film nedan. Ta ur mage, inälvor och simblåsa. Spola rent. Ta bort huvud eller koka fisken med huvud. Ta vara på kindmuskeln efter tillagning. Fisken är ganska benrik och bör rensas noga efter tillagning.

Kokt lake, koktid: En normalstor lake runt ett kilo kokas i sjudande lättsaltat vatten i cirka 15 minuter.

Koka

Råvikt

Råkött

Tillagning

Tillagat

Av råvikt

Flådd, urtagen lake

900 g

540 g

-35%

350 g

39%

© Provlagat av Kockskolan´s provkök okt 2012

Stuvad lake
: Koka fisken hel eller i bitar. Rensa fisken noga och dela i mindre bitar. Tillred stuvsås och blanda. Läs ler > Så stuvar man.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2012-11

Läs mer

Så filéar du lake

Film: Per Moberg lagar lake

Film: Entrecote ChezLukas

Film: Lohmanders grillar entrecote

Film:How to Grill a Rib Eye Steak

Film: Isfiska och tillaga lake