Kabanoss

Kabanoss

(kabanos, kabanosy, kabanosy z kurczaka, kabana, cabanos, cabanossi, cabanossy)

Engelsk översättning kabanos

Fransk översättning kabanos

Italiensk översättning kabanos

Tysk översättning Cabanossi

Spansk översättning kabanos

Kabanoss (pol. kabanos, plur. kabanosy) är en klassisk polsk fläskkorv. Originalet är en långsmal, kryddstark rökt korv, traditionellt lindad i knippen som på bilden ovan. Ibland 60 centimeter lång och vikt på mitten. Ursprungligen en hård "snackskorv" (läs mer > Påläggskorv, korvsnacks), men förekommer även som mjukare maträttskorv. Det är en välkänd korv som kopierats och förvanskats i andra länder, ibland till oigenkännlighet. I kosherköket (judiska) och det muslimska köket används kyckling i stället för fläskkött (kabanosy z kurczaka). Utöver Polen är korven särskilt populär på Balkan och i östeuropeiska länder, samt i Sydafrika, Australien och Nya Zeeland. Kabanossen är förebilden till svenska hårda och smala "ölkorvar" (se dito). När Polen blev medlem i EU började en 10-årig tvist mellan Polen och Tyskland om rätten till namnet. Slutligen vann Polen med historisk bevisföring, men andra länder fick fortsätta producera korv med detta namn, förutsatt att den producerades på ett speciellt "tidskrävande sätt" (?).

Historia: Korven skall ha funnits på medeltiden i Polen och sägs ha varit perfekt mat för resande och soldater tack vare sin långa hållbarhet. Soldatryttarna och fotfolket brukade hänga "kablarna" runt halsen för att användas som snabbmat. Kryddningen kunde förr variera, vilket gav lokala särdrag. Dess namn från det turkiska ordet "kaban" som betyder galt/grishane (kabanos = gjord av gris), som sedan tagits upp i slaviskt språkbruk.
  • Korvtyp: Maträttskorv eller korvsticks av grovmalt fläskkött stoppad i fjälster (djurtarmar) som sedan varmrökts och torkats (se film via länk nedan). Svensk kabanoss oftast ångkokt och smaksatt med rökarom i stället för rökt och innehållande potatismjöl, vilket inte ingår i originalet.
  • Smak: Smakrik, kryddig, rökig.
  • Alternativ: Annan smakrik korv, ölkorv.
  • Försäljning: Klassisk kabanoss sällsynt förekommande i svenska butiker. Här är det en cirka 15 centimeter långsmal maträttskorv, som man kan få i de flesta korvkiosker. Även kycklingkabanoss förekommer i butik.
  • Jämförpris relativt annan huvudvara: Maträttskabanoss lågt, 90-130 kr/kg. Original och korvsticks lågt till högt, 175-350 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Klassisk hårdrökt kabanoss liksom "ölkorv" kan förvaras i rumstemperatur. Mjuka som annan korv 0-4°C.

Innehåll: Ursprungligen innehållande flera köttslag av gris, oxe, häst och fårkött, det vill säga vad man hade tillgång till, samt späck (~10%). Numera huvudsakligen fläskkött. Dagens original består av griskött, späck och kryddor. I Polen skiljer man på kryddig ("mild") och mycket kryddig ("het") kabanoss. Svenska kopior innehåller som regel potatismjöl och konserveringsmedel (E 250), stabiliseringsmedel (E 450) och anti­oxidations­medel (E 300).

  • Köttandel *): Originalet och korvsticks mycket hög, verklig andel över 90% (på paketet 120-170%). Svenska kopior har hög köttandel, 65-80% (angivelse på paketet 70-100%).
  • Vattenhalt: Originalet och korvsticks mycket lågt, 25-45%. Hård korv. Svensk medel, 50-65%. Halvfast korv.
  • Relativ fetthalt **): Original och sticks högt-mycket högt, 30-40% beroende på uttorkninggrad. Svensk medel till högt, 15-30%.
  • Relativ proteinhalt **): Original och sticks mycket högt, runt 25%. Svensk medelhögt, runt 15%.
  • Kolhydrater: Original och sticks obetydligt,  0-2%. Svensk kabanoss lågt, 2-5%.
  • Salthalt: Original och sticks högt, cirka 4%. Maträttskorv normalsaltad 2%. Nitritsaltad E250.
  • Relativ energimängd **): Original och sticks högt 350-300 Kcal/100g. Maträttskorv medel, 200-300 Kcal/100g.

*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.

 

 Näringsvärden kabanoss

Kötthalt

Kötthalt 

 

 några exempel

paketet

verklig ca

Kcal/100g

Protein

Fett

Kolhydrat

Salt

Vatten

 Kabanossi ölkorv (Krakus)

171%

98%

476

27%

40%

2%

4%

27%

 Ölkorv (Ridderheims)

159%

95%

450

27%

36%

2%

4%

31%

 Kabanoss (Gudruns)

  91%

77%

320

15%

29%

1%

2%

53%

 Kabanoss (Scan)

  90%

77%

280

14%

24%

3%

2%

57%

 Kabanoss smal (ICA)

  89%

76%

270

13%

22%

5%

2%

58%

 Kabanoss tjock (ICA)

  78%

66%

200

14%

15%

3%

2%

66%

© Källa Kunskapskokboken 2019-07

Kommentar: Vad som utmärker en klassisk kabanos, är att den är köttrik, smal, hård eller halvhård och kryddig. Dessutom naturligt varmrökt (inte rökarom). Köttslag kan variera. Många av dagens kabanosser avviker i bemärkelsen att kötthalten mer liknar vanlig korv, är korttjocka, mjuka och mindre smakrika. Huruvida de tillagas på ett specifikt "tidskrävande sätt" är obekant. Garants "klassiska" kabanos är knappast klassisk för det är en tjock mjukare korv av mer finmalt kött. Viktväktarnas kabanoss har inga som helst likheter med originalet, vare sig till innehåll eller smak, utan är en ren namnstöld. 

Hälsa, miljö: Korv är rikt på omättat fett som anses ohälsosamt. Miljömässigt äter svensken för mycket kött och korv. Korv är ofta fri från gluten, laktos, ägg, soja, mjölk och ärtprotein. Se innehållsförteckning. Kokt kött/korv anses hälsosammare än rökt och stekt.

SÅ ANVÄNDS KABANOSS

Som maträttskorv steks eller grillas kabanossen och serveras gärna med surkål till. Fungerar också bra i grytor. Hårt torkad äts den kall främst som snackskorv ("ölkorv"), drinktilltugg, eller till mellanmål. Korven har god hållbarhet och lämpar sig som friluftsmat.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05

Recept med Kabanoss

Det finns 5 recept med Kabanoss