Om nötkräm

Om nötkräm

(nötkräm, chokladkräm, hasselnötscrème, hasselnötsmassa, Nöt-Crème)

Engelsk översättning chocolate and nut spread, nut cream, nut paste

Fransk översättning crème de chocolat et noisette, crème de noix, pâte de noix

Italiensk översättning crema di cioccolato e nocciole, crema di noci, pasta di noci, gianduja, Nutella

Tysk översättning Schoko- und Nusscreme, Nusscreme, Nusspaste

Spansk översättning crema de chocolate y nueces, crema de nueces, pasta de nueces

Nötkräm är choklad blandat med mixade eller finmalda nötter, vanligtvis hasselnötter som pressad till fin massa. Den italienska krämen Gianduja med cirka 30% hasselnötter är dess ursprung och förebilden till Nutella och nutida fina nougatkonfektyrer som gianduiotto med flera. En svensk variant är "Nöt-Crème" från Printzells, som är ett populärt barngodis i små förpackningar (18 gram). Till skillnad från jordnötssmör (se dito) innehåller nötkrämer låg andel nötter. Extra fin nötkräm använd som konfektyr benämner vi chokladnougat (läs mer > Om chokladnougat). Se recept klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Där finns bland annat recept > Hemlagad hasselnötskräm.

  • Ingredienser: De i handeln saluförda krämerna har låg andel hasselnötter 10-15%. I ICA:s "Duokräm hasselnöt & vit choklad" endast 1%. Krämerna innehåller för övrigt i fallande ordning socker/sötningsmedel, olja, vassle-skummjölkspulver, kakaopulver, emulgeringsmedel och smaksättare som vaniljextrakt.
  • Fetthalt cirka 32% varav ~30% är mättat fett.
  • Karaktär: Krämig konsistens.
  • Smak: Mäktig, smörig, sötaktig smak.
  • Alternativ vara: De olika varumärkena är som regel utbytbara mot varandra. Chokladnougat.
  • Jämförpris: Lågt - högt, 60-300 kr/kilo. Trots likartad mängd nötter varierar priset från 70-220 kr/kg (undantaget ICA:s Duo ~40 kr/kg). Nutella ~80 kr/kg.
  • Förvaring: Torrt och mörkt i sluten förpackning. Mycket lång hållbarhet.

Nutella är ett registrerat italienskt varumärke för en nötkräm med inblandning av choklad. Ursprungligen var det en fast massa som skars i bitar för att läggas på brödet, men har med åren blivit krämigare. Från början benämndes varan Pasta Gianduja.

Nötmassa är en tjockare variant av nötkräm. Krossade/malda nötter blandas med lika del socker och lite vatten. Läs mer > Mandelmassa.


SÅ ANVÄNDS NÖTKRÄM


Nötkräm används som snacks, smörgåspålägg eller i och på bakverk (läs mer > Baknougat).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-06

Läs mer

Jordnötssmör

Om chokladnougat

Baknougat

Mandelmassa färdig

Om krämer, krämefterrätter

Recept med Om nötkräm

Det finns 4 recept med Om nötkräm